xcounter
#

Хорватія може дати Україні свої танки M-84, але тут все знову "впирається" у Німеччину

12087
Хорватський M-84, ілюстративне фото з відкритих джерел
Хорватський M-84, ілюстративне фото з відкритих джерел

Можливо, така ініціатива просто не має доцільності, і краще нам дати "додаткові" Leopard 2

Уряд Хорватії розглядає можливість передати Україні деяку кількість своїх танків M-84, що є югославською копією радянського Т-72. Натомість Загреб хотів би отримати еквівалентну кількість танків Leopard 2, які має поставити Німеччина. Про це йдеться в публікації польського порталу Defence24.

Автори видання зазначають, що Хорватія насправді вже тривалий час опрацьовує варіант зі своїми М-84 в обмін на німецькі танки, але все впиралось у нестачу "вільних" машин у Берліну. Тепер же, зважаючи на запуск "танкової коаліції" для України, передача для хорватів Leopard 2 стає ще більш відкладеною у перспективі. Але тут далі виникає питання, а яку ж взагалі кількість М-84 має Хорватія, і чи є взагалі сенс у передачі таких машин для ЗСУ.

The Military Balance 2022 вказує, що збройні сили Хорватії мають в своєму розпорядженні 75 танків М-84. Defence24 говорить, що із цієї кількості танків 4 машини – навчальні, інші 71 – бойові. Але скільки із них реально боєздатні – об’єктивних даних нема. Навіть нема чітких даних, скільки танків M-84 Хорватія змогла модернізувати до стандарту M-84A4 Sniper, що передбачає зокрема ремоторизацію, оновлення системи управління вогнем та приладів спостереження для екіпажу – лише 16 танків чи все таки 32 машини.

Бажання Хорватії отримати німецькі ОБТ як "залік" за допомогу бронетехнікою Україні цілком зрозуміле. Особливо якщо згадати, що хорватська армія має 13 самохідних артустановок Pz 2000. Але схоже, що тут саме той випадок, коли замість танків часів Варшавського договору для ЗСУ краще дати все "додаткові" Leopard 2 із наявності в країн "танкової коаліції".

Хорватський M-84, ілюстративне фото з відкритих джерел