xcounter
#

Рашисти кажуть, що візьмуть "Ольшанський" для відновлення БДК "Минск", але чи реально це

39900
На фото - ймовірно десантний корабель "Костянтин Ольшанський" у тимчасово окупованому Севастополі, зображення з відкритих джерел
На фото - ймовірно десантний корабель "Костянтин Ольшанський" у тимчасово окупованому Севастополі, зображення з відкритих джерел

Якщо ворог зробив таку пропагандистську заяву, її слід проаналізувати з усіх ракурсів

Пропагандистські "ЗМІ" РФ заявили про те, що для "відновлення технічної готовності" фактично знищеного після удару 13 вересня 2023 року великого десантного корабля "Минск" можуть "використати агрегати та системи" із "колишнього корабля" ВМС України."Розглядається варіант відновлення технічної готовності ВДК "Минск" за рахунок використання систем та агрегатів аналогічного за проектом та "забутого" з 2014 року "Костянтина Ольшанського" проекту 775", стверджують в своїй публікації рашистські пропагандисти.

Зважаючи на актуальні супутникові знімки із тимчасово окупованого Севастополя, виглядає взагалі в принципі малоймовірним те, що росіяни здатні відновити фактично спалений дотла ВДК "Минск". Але раз рашисти вирішили зробити настільки специфічну пропагандистську заяву, її слід проаналізувати окремо.

Читайте також: Як РФ розосередила свої кораблі з Севастополя у бухтах Феодосії та Новоросійська
Акваторія тимчасово окупованого Севастополя, 2 жовтня 2023 року, в правому куті можемо побачити знищені субмарину "Ростов-на-Дону" та ВДК "Минск", джерело - MT Anderson

Питання кораблів ВМС України, які опинились в руках ворога після окупації Криму весною 2014 року, буде болючим завжди. Але тут варто пам’ятати про те, що за будь-якого свого бажання ворог навряд чи здатен використати корабель "Костянтин Ольшанський" хоча би тому, що в руки РФ цей БДК й так потрапив у пошкодженому стані.

За повідомленнями наших ЗМІ того часу, наші моряки встигли вивести на цьому кораблі з ладу як мінімум окремі бортові системи та мінімум один із двигунів, а російські джерела і взагалі говорять про те, що на "Ольшанському" була повністю виведена з ладу вся силова установка, тобто обидва дизельні двигуни 16ZV/40/48 польського виробництва, кожен з яких має потужність 21 тисячу кінських сил (тут також варто нагадати, що за часів "Варшавського договору" всі десантні кораблі проекту 775 будувались взагалі на верфі Stocznia Polnocna в Гданську).

На фото - ймовірно десантний корабель "Костянтин Ольшанський" у тимчасово окупованому Севастополі, зображення з відкритих джерел

Наскільки в самих росіян насправді є обмеженими можливості бодай ремонтувати (не кажучи вже про повноцінне відновлення) БДК проекту 775, може свідчити хоча б історія зразка серпня 2022 року про те, як рашистам через "польські форсунки" довелось ледь чи не списувати два десантні кораблі цього проекту. Мовляв, через санкції Заходу РФ уже не могла купувати у Польщі комплектуючі до дизелів на БДК проекту 775, попередня закупівля була аж у 2018 році, але форсунки виявились бракованими.

Тут також варто пригадати про те, що і до лютого 2022 року рашистські пропагандисти "вкидали" різні заяви про начебто існуючі наміри використати "Ольшанський" або ж для роботи так званого "Сирійського експресу", або ж взагалі включити до складу ЧФ РФ. Але тепер самі росіяни підтверджують, що такі "анонси" пропагандистів завершились нічим, і судячи з усього, справа була саме в технічному стані цієї плаводиниці, зокрема її бортових систем.

ВДК "Минск" після ураження 13 вересня 2023 року, зображення з відкритих джерел

У цій історії є й інший аспект – як ми могли побачити на супутниковому знімку вище, сам рашистський БДК "Минск" перебуває в такому стані, що фактично відновити цей корабель неможливо. І тут виникає цілком предметне питання не тільки про те, що там окупанти збирались "канібалізувати" із "Ольшанського", але й також – а куди вони збираються ставити "канібалізоване" на фактично спалений дотла "Минск".

Втім, не варто виключати, що тут ворог може піти на наступний пропагандистський "фокус", тобто видавати корпус "Ольшанського" за начебто повноцінно відновлений БДК "Минск". Щоб так заодно «заспокоїти населення» в пропагандистському плані, та відзвітувати про "освоєні" на ремонт кошти. Чи буде при цьому в строю ЧФ РФ реально боєздатна одиниця, чи це буде просто плавуча "потьомкінська дєрєвня", самих росіян уже турбуватиме навряд.

Російський десантний корабель проекту 775 із складу Чорноморського флоту, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Які характеристики має САУ "Богдана" у варіанті на шасі Tatra 8x8