xcounter
#

Якщо Іспанія зараз дає батарею ЗРК Hawk з 6 пускових, то скільки дала до цього

31564
MIM-23 Hawk іспанської армії, фото наводить Infodefensa
MIM-23 Hawk іспанської армії, фото наводить Infodefensa

Як можна порахувати надану допомогу за цим сегментом ППО для нашої країни

За підсумками 24-ої зустрічі у форматі "Рамштайн", що відбулась 6 вересня 2024 року, міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила, що її країна передає для ЗСУ батарею зенітно-ракетного комплексу MIM-23 Hawk, яка уже зараз фізично знаходиться в Польщі, тому за кілька днів уже може "перекочувати" в розпорядження наших захисників.

На цьому тлі цікаво, що автори профільного порталу Infodefensa ставлять питання по тому, що це буде уже не перша батарея такого ЗРК, що Іспанія передавала Україні, і далі вони наводять наступні цифри.

Читайте також: Китай зробив лазерну "шахедобійку" OW5-A50, яку пропонував Саудівській Аравії, Катару та Єгипту

На початок 2022 року армія Іспанії мала в своєму розпорядженні загалом 36 пускових установок зенітно-ракетного комплексу MIM-23 Hawk, які були зведені у 6 батарей (по шість пускових у кожній), а ці батареї в свою чергу належали до складу 74-го зенітно-артилерійського полку (RAAA).

Вперше Іспанія передавала для ЗСУ пускові установки MIM-23 Hawk ще восени 2022 року, але тоді була мова про поставку спочатку чотирьох, а потім ще двох ПУ, тобто якраз еквівалент однієї батареї.

В свою чергу, ось цю другу батарею, про яку говорила очільниця іспанського Міноборони на полях учорашнього "Рамштайну", вперше передати для України пообіцяв глава уряду Педро Санчес ще в жовтні 2023 року, під час візиту до Іспанії президента України Володимира Зеленського.

Таким чином виходить, що іспанцям для реалізації передачі другої батареї Hawk Силам оборонам України знадобилось майже 9 місяців, загалом Іспанія передала нам дві батареї MIM-23 Hawk, і загалом на даний момент в розпорядженні іспанської армії має лишатись 24 пускові установки цього комплексу, зведені у чотири зенітно-ракетні батареї.

Також зазначається, що зенітно-ракетні комплекси Hawk в строю іспанської армії мають прослужити до 2030 року, тип нового ЗРК для їх планомірної заміни наразі уже обирається.

Раніше Defense Express розповідав про те, що зможе збивати черговий ЗРК MIM-23 Hawk, який Україна отримає від Іспанії.

Читайте також: Яка загроза від ракет Fath-360, 200 яких РФ могла отримати від Ірану, і на що звернути увагу