xcounter
#

Що зможе збивати черговий ЗРК MIM-23 Hawk, який Україна отримає від Іспанії

14479
MIM-23 Hawk в строю ЗСУ
MIM-23 Hawk в строю ЗСУ

По яким типам повітряних цілей може працювати цей комплекс, і наскільки це важливе підсилення

Міністр оборони Іспанія Маргарита Роблес заявила, що до вересня 2024 року її країна передасть Україні ще один зенітно-ракетний комплекс MIM-23 Hawk, що в свою чергу означає певне підсилення спроможностей нашої протиповітряної оборони.

Крім того, мова була і про те, що окрім поставки необхідної техніки та озброєння Іспанія в цьому році допоможе підготувати 5 тисяч військовослужбовців ЗСУ.

Читайте також: РФ активізувала "кулібіних", які майструють нові дрони для ударів по Україні: розбірка зразка з пінопласту та SIMкою

На цьому тлі логічно виникає питання, а які спроможності може дати нам передача чергового комплексу MIM-23 Hawk на тлі того, що більш актуальним для нашої країни виглядає запит на ЗРК Patriot, котрі можуть збивати в тому числі й балістику.

При цьому варто підкреслити, що вперше про передачу Україні комплексів MIM-23 Hawk було заявлено ще осінню 2022 року, перші публічні результати бойової роботи цього ЗРК в строю Сил оборони України стали відомі вже у жовтні 2023 року, а уже в липні поточного року з’явився перший розгорнутий репортаж про роботу наших зенітних на цього типу зенітно-ракетних платформах.

Для початку давайте деталізуємо, що MIM-23 Hawk здатен збивати повітряні цілі на дистанції максимум 40 кілометрів, швидкість польоту ракет цього комплексу складає 2,7 Мах, що дозволяє працювати по такому переліку повітряних цілей: крилаті ракети, безпілотники, вертольоти та літаки.

Збиті цілі з одного з ЗРК MIM-23 Hawk

При цьому вже є цілком конкретні приклади, коли наші зенітники на MIM-23 Hawk показують ефективну бойову роботу: наприклад, один із розрахунків може похвалитись, що збив на цьому комплексі 20 "Шахедів", три крилаті ракети типу Х-59 та одну далекобійну крилату ракету Х-101.

Виходячи із описаного вище, виникає цілком прозора логіка: передача MIM-23 Hawk для України є насправді інструментом для ефективнішого використання ресурсів, коли ракети цього комплексу можна використовувати для ураження більш "масовіших" цілей, як то дрони-камікадзе та дозвукові крилаті ракети.

А от Patriot – якраз берегти якраз більш гострих випадків, наприклад збиття балістичних чи аеробалістичних ракет ворога.

Читайте також: Оголошено про терміни поставки ЗСУ партії танків Leopard 2A4 - як довго її готували