xcounter
#

Оголошено про терміни поставки ЗСУ партії танків Leopard 2A4 - як довго її готували

2030
Leopard 2A4, фото ілюстративне, джерело - Krauss Maffei Wegmann
Leopard 2A4, фото ілюстративне, джерело - Krauss Maffei Wegmann

Сили оборони України мають отримати ще 14 основних бойових танків Leopard 2A4

Міністерство оборони Нідерландів повідомило, до відповідно до інформації від очільника оборонного відомства Рубена Брекелманса, що влітку цього року Україна має отримати на озброєння танки Leopard 2, які були закуплені Нідерландами спільно з Данією.

Йдеться про 14 машин Leopard 2A4, з них 12 вже передали до відправки, а ще два танки 24-25 липня проходять випробування. Загалом всі машині мають бути поставлені Силам оборони України до кінця цього літа, йдеться у повідомленні оборонного відомства.

Читайте також: Італійське Leonardo опрацьовує об'єднання з Rheinmetall заради KF51 Panther та Lynx після провалу з Leopard 2A8

"Україна терміново потребує великої військової підтримки з урахуванням важких боїв на полі бою. Ці танки можуть зіграти важливу роль для українського війська у захистів від російських сил", - відзначив Брекелманс, зауваживши, що Нідерланди разом з союзниками та партнерами будуть підтримувати Україну доти, доки це буде необхідно.

Нагадаємо - вперше про те, що Нідерланди спільно з Данією планують передати Україні танки Leopard 2A4 стало відомо майже рік тому, у квітні 2023 року, причому йшлося саме про закупівлю машин у третьої сторони, а не постачання із власних запасів.

Відомо, що капітальний ремонт вживаних танків проводила німецька компанія Rheinmetall і цей приклад є лише черговим підтвердженням того, наскільки тривалим є процес відновлення та постачання того чи іншого озброєння Силам оборони України - у випадку з 14 танками Leopard 2A4 з урахуванням, що останні машини прибудуть до кінця серпня, йдеться про понад рік і близько чотирьох місяців на всі процеси включно з поставкою.

Причому навіть поставка іноді може проходити не без труднощів - наприклад, раніше цього місяця на прикладі Іспанії, яка підготувала до передачі першу партію з 10 танків Leopard 2A4, чому зброя від Заходу може їхати в Україну так повільно.

Бо часом та ж логістика має будуватися таким чином, щоб переміщення озброєння було максимально приховане від "зайвих очей", що хоч і впливає на терміни передачі озброєння, але при цьому мінімізує ризики щодо агентури російських спецслужб як окремого фактору загрози.

У міністерстві оборони Нідерландів також нагадали, що вони спільно з Данією та Німеччиною входять до складу коаліції із постачання Україні танків Leopard 1. Нагадаємо, у квітні 2023 повідомлялося загалом про передачу близько сотні цих машин.

Читайте також: Чехія замовила 24 F-35 та 76 Leopard 2A8, але тепер на це треба знайти додаткові гроші