xcounter
#

Італійське Leonardo опрацьовує об'єднання з Rheinmetall заради KF51 Panther та Lynx після провалу з Leopard 2A8

KF51 Panther (оригінальне зображення штучно розширено)
KF51 Panther (оригінальне зображення штучно розширено)
3673

Конгломерат KNDS не зміг погодити із Leonardo розмір участі у Leopard 2A8IT, а тепер має всі шанси отримати потужного конкурента у вигляді альянсу Rheinmetall та Leonardo

У Європі доволі несподівано може з'явитися новий потужний оборонно-промисловий конгломерат - італійське об'єднання Leonardo із німецьким Rheinmetall. І це справжній розворот, якщо не на 180, то на 90 градусів точно.

Бо ще у грудні 2023 року за ініціативи італійського міноборони між Leonardo та KNDS (німецька Krauss-Maffei Wegmann та французька Nexter) було підписано намір щодо зближення та об'єднання у справжнього оборонного монстра.

Читайте також: Корея продовжує експансію: готується контракт із Перу на FA-50, а далі - KF-21

Це було вкрай важливою умовою, бо Рим запланував масштабне оновлення танкового парку із закупівлею 132 Leopard 2A8IT, яке мало проходити за широкої участі італійської оборонної промисловості, значна, якщо не абсолютна частка якої - це і є Leonardo. Але вже 11 червня у KNDS офіційно оголосили, що припинили перемовини із Leonardo стосовно його участі у виробництві Leopard 2A8IT.

А тепер, як пише італійське видання Il Sole 24 Ore, Leonardo знаходиться на "дуже просунутій ділянці перемовин" із Rheinmetall і обговорюється створення альянсу у секторі наземного озброєння. І мова йде про намір спільно виробити до 280 KF51 Panther та понад 1000 БМП Lynx. Загальна вартість цих програм оцінюється у 20 млрд євро, які будуть розподілені на 10 років.

KF41 Lynx
KF41 Lynx

При цьому видання не просто надало цю інформацію із власних джерел, воно також оголосило про те, що підписання попередньої угоди заплановано вже на середу, тобто на завтра, 3 липня. Тобто перевірити недійсність джерел доволі просто.

З боку Defense Express зазначимо, що Rheinmetall вже давно тримає план заходження на італійській ринок. Зокрема ще у грудні 2022 року стало відомо, що німці готові були запропонувати Риму БМП KF41 Lynx на заміну БМП Dardo, оцінивши замовлення у 2,3 млрд євро, а також запропонувати заміну італійському танку Ariete.

Ariete
Ariete

Але варто зазначити, що якщо KF41 Lynx вже є готовим продуктом, виробництво якого вже здійснюється на основі локалізації в Угорщині, а також заплановано в Україні, то KF51 Panther - це лише башта. При цьому ще без остаточного бачення, про що прямо говорить її варіант під назвою KF-51U, що був показаний на Eurosatory 2024 з її встановленням на шасі Leopard, що належить KMW (тепер KNDS). А це означає, що Rheinmetall дуже сильно потребує шасі для своєї башти.

KF-51U
KF-51U

Окрім того, альянс Leonardo та Rheinmetall може дозволити зайти Італії до проєкту панєвропейського танка MGCS, але через чорний вхід. Справа в тому, що Німеччина та Франція закрили свій євротанк для інших країн, розділивши частки по 25% між німецькою та французькою частиною KNDS, а також між Rheinmetall і Thales.

Тобто, якщо звісно союз між Leonardo та Rheinmetall буде укладено, співвідношення сил у європейській бронетанковій сфері може доволі сильно змінитися.

Читайте також: "Посейдон" буде бити китайські кораблі ракетою LRASM: коли завершать випробування