xcounter
#

KMW, Nexter та Leonardo об'єднуються у справжній оборонний монстр: на фоні вторгнення Abrams та K2

KNDS розпочався з проєкту пан'європейського танка EMBT
KNDS розпочався з проєкту пан'європейського танка EMBT
9335

Таке об'єднання це не лише остаточне "захоплення" важливого італійського ринку, де заплановано оновлення всіх танків та БМП, але й засіб виживання у Європі де стало тісно через заходження американської та корейської бронетехніки, а також ізраїльської артилерії

До об'єднання німецького Krauss-Maffei Wegmann та французького Nexter, яка вже діє під єдиним брендом KNDS, додається італійський оборонний конгломерат Leonardo, який сам по собі є об'їданням значної частини італійської оборонної промисловості.

Наразі офіційно мова йде про "розвиток інтенсивного співробітництва з метою створення об'єднаної європейської оборонної групи у питанні створенні бронетехніки". Рішення щодо зближення було підписано 13 грудня під егідою міноборони Італії, яке зацікавлене в оновленні бронетанкового парку, але не означає юридичне злиття компаній. Більше того, поки направлений на вирішення, в першу чергу, потреби італійських збройних сил.

Читайте також: "Новий" німецько-угорський танк: "Пантера" зі 120-мм гарматою​ і автоматом заряджання

Зокрема в офіційному повідомленні зазначено, що альянс Leonardo та KNDS призваний розширити участь італійської оборонної промисловості у виробництві танка Leopard 2A8, бажання закупити яке отримало офіційне підтвердження у жовтні цього року. Окрім того, цей союз буде використаний для створення нової БМП, яка має прийти на заміну Dardo у межах програми AICS.

Leopard 2A7+
Leopard 2A7+ з КАЗ EuroTrophy

Але об'єктивно це об'єднання є цілком логічним кроком європейських виробників бронетехніки, які активно почали втрачати ринок. Саме тому вже зараз можливо говорити про початок формування одного з найбільших у Європі оборонних конгломератів з метою виживання.

Й у такому об'єднанні німецькі, французькі та італійські виробники більш ніж зацікавлені. Наприклад для німецького Krauss-Maffei Wegmann раніше Leopard 2 був об'єктивно пан'європейським танком, який на озброєнні не мали лише країни, які або загалом відмовились від цього виду бронетехніки, або мали власні національні машини - Франція, Велика Британія та Італія. Але тепер на європейський ринок зайшов Abrams та корейський K2.

K2 танк
K2 у Норвегії під час випробувань

Корейський K2 ледь не обійшов Leopard 2 у Норвегії, а Польща розширила свій бронетанковий парк, як корейськими танками, так й Abrams. Водночас Румунія стане вже другою країною європейського сегменту НАТО з американським танком й цілий 1 млрд доларів проплив повз KMW. А країни, які взагалі зараз не мають танків активно придивляються до них, як, наприклад, Литва з планом створити повноцінну дивізію.

Окрім того, у майбутніх європейських тендерах почали фігурувати корейські БМП. Й участь AS21 Redback у тендері для Румунії вочевидь буде далеко не єдиною спробою. Водночас ринок бойових машин піхоти й так тісний через пропозиції Rheinmetall з KF41 Lynx, General Dynamics з ASCOD, а також BAE з CV90, які й так є традиційними конкурентами.

БМП AICS
Концепт БМП AICS від 2021 року

Також можливо згадати й про артилерію, де корейські K9, вже успішно конкурували із європейськими системами, при цьому мова йде не лише про Польщу, а про Норвегію та Фінляндію. Водночас Nexter з Caesar відчуває конкуренцію не лише на далеких ринках на кшталт Колумбії, де програла ізраїльській САУ Atmos від Elbit Systems, а на "домашній арені" у Бельгії.

Тобто з точки зору KNDS об'єднання з Leonardo дозволяє залишити за собою доволі потужні замовлення для італійських збройних сил відносно оновлення основних бойових танків, бойових машин піхоти, можливо у певній перспективі й артилерії. Окрім того, дозволить взяти участь у створенні італійської БМП за програмою AICS, а вже із нею конкурувати в експортних замовленнях для інших країн.

Читайте також: У Польщі за закупівлями Javelin закликають не забути про Pirat, який зробили з Україною і не робити стратегічну помилку