xcounter
#

"Посейдон" буде бити китайські кораблі ракетою LRASM: коли завершать випробування

8784
Ракета LRASM, художнє ілюстративне зображення, джерело — Lockheed Martin
Ракета LRASM, художнє ілюстративне зображення, джерело — Lockheed Martin

І ще ці літаки отримають новий багатоцільовий контейнер, який буде наповнюватися відповідно до побажань замовника

Військово-морські сили США цього літак мають завершити випробування у рамках інтеграції протикорабельної ракети для свого патрульного літака P-8 Poseidon, про це повідомив Джон Спор, представник компанії Boeing. Він відзначив, що наразі випробування тривають успішно, і що "це буде ще одна можливість, яку отримає ВМС США".

протикорабельна ракета LRASM
Протикорабельна ракета LRASM, фото ілюстративне

Йдеться про протикорабельну ракету великої дальності AGM-158C LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) від компанії Lockheed Martin, яка має розширити можливості літака та ВМС США в цілому у контексті протидії китайському флоту, що активно розширюється протягом останнього часу. Відомо, що один P-8 Poseidon може мати на борту до чотирьох ракет LRASM, розповідає видання Breaking Defense.

Читайте також: У США вперше відстрілялись по рухомому кораблю з AGM-179 JAGM - що це за ракета

Процес інтеграції LRASM на патрульний літак P-8 Poseidon стартував ще у 2020 році, раніше повідомлялося, що він має бути завершений до 2026 року.

Якщо говорити про сам літак, то зараз на потужностях Boeing триває капітальний ремонт цих машин у рамках нової модернізації Increment 3 Block 2, роботи над першим літаком розпочалися на початку цього року і мають завершитися до січня 2025. У Boeing цю модернізацію називають першим масштабним оновленням літака (також мають бути модернізовані й австралійські "Посейдони"), машина отримає декілька антен та новий широкосмуговий супутниковий зв’язок.

Крім того, наступного місяця мають стартувати випробування багатоцільового контейнера для P-8 — причому відзначається, що йдеться про можливості, які "не є органічними для літака", тож його інтеграція включно з усіма необхідними випробуваннями.

"Вміст" такого контейнера залишається в таємниці, а точніше — він буде залежати від побажань того чи іншого замовника, у Boeing відзначають, що контейнер може бути оснащений радаром чи іншим датчиком.

Нагадаємо, що AGM-158C LRASM — малопомітна протикорабельна крилата ракета, що була розроблена для ПС та ВМС США Агенцією перспективних дослідницьких проєктів Міноборони DARPA, створена на основі AGM-158B JASSM-ER.

Також нагадаємо, що ще у квітні 2021 року стало відомо, що Lockheed Martin разом з австралійським підрозділом французької Thales оголосили про створення наземної версії крилатої протикорабельної ракети LRASM з індексом SL.

Читайте також: США вирішили "схрестити" M142 HIMARS та крилату ракету LRASM, але не для ЗСУ