xcounter
#

У США вперше відстрілялись по рухомому кораблю з AGM-179 JAGM - що це за ракета

1847
Пуск AGM-179 JAGM (всі фото UD DoD)
Пуск AGM-179 JAGM (всі фото UD DoD)

AGM-179 JAGM приходить на заміну одразу трьом ракетам: BGM-71 TOW, AGM-114 Hellfire та AGM-65 Maverick

Корпус морської піхоти США повідомив що вперше випробував нову ракету AGM-179 JAGM під час стрільбі по рухомій морській цілі. Стрільби днями були проведені із ударного вертольота AH-1Z, який потопив неназване навчальне судно.

Це стало першим випадком такого засновування ракети, а з ним і черговим доведенням, що JAGM - Joint Air-to-Ground Missile, дійсно є універсальною ракетою, яка призначена для ураження стаціонарних, рухомих і пересувних наземних і морських цілей.

Читайте також: Коли винищувач коштує як три F-35, то це точно привід для змін, але як можна врятувати шосте покоління
AGM-179 JAGM
AGM-179 JAGM

Варто зазначити, що AGM-179 JAGM від Lockheed Martin має замінити собою одразу три ракети - BGM-71 TOW, AGM-114 Hellfire та AGM-65 Maverick і створювалась ще з 2007 року. Такий довгий строк пов'язаний зі зменшенням фінансування та непослідовними рішеннями Корпусу морської піхоти, який у 2012 році на два роки вийшов з програми.

Зрештою виробництво AGM-179 JAGM стартувало лише у 2018 році, у 2022 році почалось її поступове розгортання, а загальна кількість вироблених ракет сягнула 1000 одиниць. А паралельно з цим процесом йде оновлення JAGM шляхом інтеграції нових режимів головки самонаведення та збільшення дальності.

Щодо можливостей AGM-179 JAGM, то мова йде про ракету вагою 49 кг, із дальністю до 8 км. Наведення здійснюється комбінованою напівактивною лазерною та радіолокаційною (у міліметровому діапазоні) головкою самонаведення. У новіших версіях додано і тепловізійний канал. Також існує JAGM-MR із дальністю 16 км у тих самих габаритах.

Зазначимо, що історія про розробку AGM-179 JAGM була б не повною, якби не той факт, що мова йде про фактичну модернізацію Hellfire шляхом заміни у неї блоку електроніки та наведення. При цьому двигун та бойова частина залишається від Hellfire Romeo.

І якщо може здатися, що AGM-179 JAGM дуже схожа на 49-кг Brimstone від MBDA, яка також побудована на базі Hellfire й має комбіновану напівактивну лазерну та радіолокаційну (у міліметровому діапазоні) головку самонаведення, то можливо лише констатувати, що мова йде про різні ракети.

Brimstone
Brimstone

Зокрема, Велика Британія не без скандалу замість власних Brimstone закупила до нових ударних вертольотів AH-64E Apache саме AGM-179 JAGM. При цьому серед причини вибору зазначались більші витрати на інтеграцію Brimstone до Apache, а також більша ціна власної ракети.

Щодо ціни, то AGM-179 JAGM на рівні 2023 року цінник фігурував на рівні 319 тисячі доларів за одиницю. А от актуальна ціна на Brimstone - 1 мільйону євро за ракету.

Читайте також: Чому українські Су-27 стоять просто неба, а не в укриттях