xcounter
#

Brimstone 3 звісно не Stinger, але й там вражає показник росту вартості ракет

4099
Британський Eurofighter з ракетами Brimstone, ілюстративне фото від MBDA
Британський Eurofighter з ракетами Brimstone, ілюстративне фото від MBDA

Що саме могло підняти цінник на тип ракети, яка теж використовувалась на полі бою в Україні

В одній з наших публікацій ми розповідали про те скільки коштує ракета до ПЗРК Stinger, і чому збивати нею щось окрім літаків та вертольотів тепер розкіш. Там мова була про те, що на прикладі нового контракту для Бундесверу лише сама ракета до Stinger, а не сам ПЗРК в зборі, коштує тепер 875 тисяч євро за одиницю. І це справді саме той випадок, коли мало того, що показник вартості не для слабкодухих, але й строк поставки теж вражає – аж в 2027-2029 роках, хоча мова про всього 506 ракет.

Але виявилось, що той же Бундесвер вимушений в своїх закупівлі закласти по факту зашкалюючий цінник й на інше сімейство ракет, котрі можливо менш "медійні", аніж Stinger, але теж показали свою ефективність під час повномасштабної війни РФ проти України.

Читайте також: Фінська Patria показала прототип FAMOUS, котрий ззовні нагадує МТ-ЛБ

Як розповідає портал Opex360, збройні сили Німеччини підписала рамковий контракт з MBDA Deutschland, який передбачає поставку до 3266 ракет Brimstone 3 для оснащення тактичної авіації Лютваффе та застосування з літаків Eurofighter. Ця рамкова угода укладена строком на 9 років, загальна оціночна вартість поставки усіх вказаних 3266 Brimstone 3 на даний момент не вказується.

Однак вказується обсяг та вартість поставки за першим твердим контрактом, укладеним за цією рамковою угодою. І там йдеться про те, що перша партія в 274 ракети безпосередньо для бойових та завдань та ще 104 ракети для навчань та випробувань буде поставлена німецькому війську в 2028 році, при цьому загальна вартість поставки складе 376 мільйонів євро, або по факту по 1 мільйону євро за ракету.

Тут слід підкреслити, що Бундесвер в цій історії отримуватиме ракети Brimstone 3, які виготовлятимуться на потужностях MBDA Deutchland безпосередньо на території Німеччини, в місті Шробенхаузен. Тобто ракети вартістю 1 мільйон євро за одиницю для німецького війська – це ще "внутрішня", а не експортна ціна.

Можемо для порівняння пригадати, що на травень 2022 року по ракетам Brimstone 2 у відкритому доступі заявлявся показник вартості в 207 тисяч євро за одиницю. Тобто цілком можна екстраполювати, що за останні 2 роки цінник на керовані ракети цього сімейства виріс по факту вп’ятеро.

При цьому сама MBDA Deutchland заявляє, що корпорація уже подвоїла свої виробничі спроможності, в інтересах самої Німеччини та союзників по НАТО. Тобто в даному випадку виходить, що 1 мільйон євро за одну керовану ракету Brimstone 3 – це уже при відлагодженому виробничому ланцюжку.

Цілком ймовірно, що по мірі нарощення поставок Brimstone 3 для Бундесверу їх середня вартість все ж поступово знижуватиметься. Але наведений вище приклад все ж є доволі ілюстративним, яких розмахів набирає тенденція подорожчання вартості зброї у світі загалом.

Eurofighter Typhoon німецьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: РФ ударила по Харківщині рідкісними ФАБ-500Т, які створювали взагалі під МиГ-25РБ