xcounter
#

Протикорабельну стелс-ракету LRASM із дальністю польоту у 1000 км поставлять "на землю"

AGM-158C LRASM у польоті
AGM-158C LRASM у польоті
12420

LRASM SL може стати найбільш далекобійною береговою малопомітною протикорабельною ракетою у світі

Американський оборонний гігант Lockheed Martin та австралійський підрозділ французької компанії Thales оголосили про розробку наземної версії крилатої протикорабельної ракети LRASM, яка отримає індекс SL.

Відповідно до офіційного повідомлення, нова розробка спеціально створюється для армії Австралії зі значним залученням місцевих наукових та виробничих потужностей. Маємо також нагадати, що Австралія у 2020 році замовила повітряні AGM-158C LRASM у кількості 200 одиниць.

Читайте також: У РФ назвали найпотужнішим корабель, який 22 роки не виходив у море
AGM-158C LRASM
Тестовий пуск AGM-158C LRASM з F/A-18

У результаті LRASM SL може стати найбільш далекобійною малопомітною протикорабельною ракетою наземного базування. Її повітряна версія LRASM ER із 450-кг бойовою частиною має дальність польоту, орієнтовно, до 980 км. Проте слід зазначити, що у випадку наземного чи надводного пуску дальність все ж таки зменшується.

Зазначимо, що Lockheed Martin ще у 2016 провів успішні пуски LRASM з універсальної шахтної корабельної пускової установки Mk 41. А у 2017 році - з нахиленої наземної пускової установки.

LRASM розвиток
Еволюція LRASM

В обох випадках використовувався твердопаливний прискорювач Mk-114 вагою у 1 тонну, який розроблений для протичовнової ракети VL/ASROC.

LRASM VL/ASROC Mk-114
Пуск LRASM та VL/ASROC з прискорювачами Mk-114

Слід зазначити, що AGM-158C LRASM є протикорабельною версією ракети AGM-158 JASSM, яка призначена для знищення наземних цілей.

У повітряній версії LRASM з 2018 року прийнята на озброєння армією США та інтегрована до арсеналу стратегічного бомбардувальника B-1B та палубного винищувача F/A-18E/F Super Hornet, а зараз йде її інтеграція до протичовнового літака Boeing P-8 Poseidon та винищувача п’ятого покоління F-35 Lightning II.

AGM-158C LRASM B-1B
Пуск AGM-158C LRASM з B-1B

Головною особливістю LRASM є її система наведення та управління, яка спирається на комбінуванні інформації від власних сенсорів та потоку інформації, які передаються до ракети під час польоту.

Зокрема, LRASM спирається на традиційні GPS та інерційну систему наведення для виходу у заданий район. Але там де звичайна протикорабельна ракета вмикає власну РЛС - LRASM веде пошук цілей завдяки тому, що сам шукає випромінювання корабельних радіолокаційних станцій та оглядає простір через тепловізійний канал.

LRASM
Випробування LRASM

Враховуючи те, що ракета побудована за технологією стелс, це дозволяє їй залишатися непомітною та баражувати у районі, проводити пошук та селекцію цілей, передавати ці дані до пункту управління та отримувати додаткові дані та команди, а також передавати дані на інші LRASM з метою одночасної скоординованої атаки.

Прорив корабельної протиповітряної оборони здійснюється завдяки традиційному маловисотному польоту, яке з урахуванням стелс-технологій зменшує шанси противника встигнути застосувати засоби ППО. Водночас, враховуючи можливості JASSM, можливо що ракета може здійснювати і вертикальну атаку прямо над кораблем противника, у так званій, мертвій зоні дії багатьох корабельних ЗРК, які не мають шахтного базування.

Читайте також: Морська піхота ВМС України вчилась застосовувати Bayraktar ТВ2