xcounter
#

У РФ назвали найпотужнішим корабель, який 22 роки не виходив у море

"Адмирал Нахимов" станом на літо 2020 року
"Адмирал Нахимов" станом на літо 2020 року
12720

Атомний крейсер "Адмирал Нахимов" був спущений на воду ще у 1986 році

У РФ назвали атомний крейсер "Адмирал Нахимов" найпотужнішим кораблем, попри те, що йому вже 35 років, з яких 22 роки він знаходиться у ремонті.

Саме таку заяву зробив очільник "Северного проектно-конструкторского бюро" Андрій Дьячков, яка доволі швидко розлетілася російськими ЗМІ.

Читайте також: Велика Британія спустила на воду нову атомну субмарину типу Astute: може нести ракети Tomahawk
крейсер
"Адмирал Нахимов" станом на січень 2021 року

"Високий модернізаційний потенціал цих кораблів (проектів 1144 та 11442), закладений в них при проектуванні, дозволив провести певні роботи і оснастити "Адмирал Нахимов" найсучаснішою зброєю, що робить його сильнішим бойовим надводним кораблем світу", - заявив Дьячков.

Як вже раніше писав Defense Express, модернізація атомного крейсера передбачає інтеграцію у його озброєння гіперзвукових ракет "Циркон", протикорабельних "Оникс" та крилатих ракет "Калибр". Загальна кількість таких ракет в боєзапасі корабля має складати 70 одиниць, проти 20 ракет П-700 "Гранит", які встановлювались на нього раніше.

Також "Адмирал Нахимов" мають оснастити оновленими засобами протиповітряної оборони: ЗРК "Форт-М" або ж "морською" версією ЗРК С-400 "Триумф", а також - "морською" версією комплексу "Панцир-М".

"Морська" версія "Панцир-М"

Проте строки цієї модернізації постійно зміщуються вправо, якщо раніше говорили про 2021 рік, то тепер її завершення чекають у 2023 році. Тобто, враховуючи те, що на ремонт та модернізацію він став ще у 1999 році, то на ці роботи у РФ витратять щонайменше 24 роки.

Також необхідно зазначити, що "Северное ПКБ" також працювало над проектом нового атомного есмінця "Лидер", яких планували побудувати одразу шість одиниць. Проте, з огляду на заяву очільника конструкторського бюро, ці амбіції - нереальні для Російської Федерації.

есмінець Лидер
Проект есмінеця "Лидер"

А її флагманами залишаються радянські надводні кораблі: ракетний крейсер "Петр Великий" (як і "Адмирал Нахимов" - проекта 1144), який був спущений на воду у 1989 році та авіаносець "Адмирал Кузенцов", який з 2018 році знаходиться у ремонті.

Читайте також: Шойгу заявив про відведення угруповань військ від кордонів України, але частину техніки розмістять під Воронежем (оновлено)