xcounter
#

Коли в Україні зроблять першу німецьку БМП Lynx і що говорять про танки KF51 Panther

5904
Фото — Rheinmetall
Фото — Rheinmetall

Деталі про виробництво Lynx для України поки невідомі, але наступного року вже може йтися про "значну кількість" цих бронемашин

Днями німецька Rheinmetall та АТ "Українська оборонна промисловість" офіційно повідомили про відкриття першого цеху з ремонту та виробництва бронетехніки у рамках спільного підприємства, який вже зараз буде займатися технічним обслуговуванням та ремонтом бойових машин піхоти Marder, а згодом й основних бойових танків Leopard.

БМП Marder Україна
Фото — АТ "Українська оборонна промисловість"

Водночас у напрямку співпраці України та Німеччини у виробництві зброї маємо й таку новину — що на конференції з питань відновлення України було досягнуто домовленостей про старт виробництва бронемашин Lynx. "У цьому році ми випустимо першу Lynx", — таку інформацію виданню Handelsblatt повідомив Олександр Камишін, міністр стратегічних галузей промисловості.

Читайте також: Новий завод Rheinmetall через 4 місяці після відкриття вже випустив першу БМП Lynx
бойова машина піхоти Lynx
Бойова машина піхоти Lynx, фото — Rheinmetall

Хоча у виданні і йдеться про те, що виробництво бронемашин Lynx має стартувати вже в цьому році, але за словами Камишіна, обговорення у цьому напрямку ще не завершені. Зокрема відзначається, що Україна у питанні виробництва цієї бронетехніки залежить від фінансової підтримки з боку Федерального уряду Німеччини.

Разом з тим, у виданні стверджують наступне — якщо сторони таки досягнуть конкретної угоди, то вже у наступному році в Україні може бути побудована "значна кількість" бронемашин Lynx. Камишін підкреслив, що це чудова можливість для виробників тестувати та удосконалювати своє озброєння у складних умовах поля бою.

Що цікаво, видання відзначає, що Україна поки не має у планах рухатися в напрямку виробництва основних бойових танків з Rheinmetall, нагадуючи, що німецька компанія серед своїх пропозицій їхній новітній основний бойовий танк KF51 Panther — але Камишін наголосив, що бронетранспортери для України важливіші.

танк KF51 Rheinmetall
Новітній німецький танк KF51 Panther, фото — Rheinemtall

Українське видання "Думка" також поспілкувалося з Камишіним та Паппергером щодо виробництва бронетехніки в Україні — очільник німецької компанії підтверджує, що вже цього року Rheinmetall має зробити першу БМП Lynx в Україні. Яка саме буде комплектація поки що невідомо, Камишін акцентував, що за такі деталі відповідальні виробники, які займаються кінцевим продуктом.

Водночас Паппергер як слабку ланку визначив бюджетне планування України, яке складає всього від пів року до року. За його словами, повинні бути складені домовленості щодо збільшення фінансування.

Водночас відкритим залишається питання щодо виробництва бронетранспортерів Fuchs та чи актуальне воно з огляду на домовленості щодо Lynx — нагадаємо, що ще у 2023 році очільник Rheinmetall Армін Паппергер заявляв про ліцензійне виробництво в Україні та ремонт цих бронемашин у рамках спільного підприємства.

Читайте також: На базі БМП Lynx буде створено "новаторську систему протиповітряної оборони"