xcounter
#

KNDS проти Rheinmetall у безпілотних баштах для Leopard 2: A-RC проти KF-51U

3294
KF-51U
KF-51U

Krauss-Maffei Wegmann та Rheinmetall, які разом розробляли Leopard 2, тепер одночасно тягнуть його в один і той же бік, але трохи по різному

Ще до початку виставки Eurosatory 2024, яка сьогодні, 17 червня, відрилась у Парижі, німецько-французький конгломерат KNDS (Krauss-Maffei Wegmann та Nexter) показав Leopard 2A-RC. Нову версію машини з безекіпажною баштою під 140-мм гармату Ascalon.

Сама машина дійсно заслуговує уваги, бо KNDS вдалось зменшити вагу до позначки менше 60 тонн та звісно - скоротити екіпаж до трьох осіб, які тепер розміщуються у середині корпусу. Водночас віра KNDS у сучасні технології настільки висока, що Leopard 2A-RC немає оптичних приладів спостереження - лише камери.

Читайте також: У Франції зробили свої висновки із реалій війни в Україні щодо доктрини та озброєння - вони спірні

Leopard 2A-RC
Leopard 2A-RC

Але у перший день Eurosatory 2024 Rheinmetall вирішив наздогнати KNDS та показав своє бачення подальшого розвитку танка та представив свою версію безекіпажної башти, також на шасі Leopard 2. І хоча мова йде про "демонстратор", він отримав свій індекс KF-51U, який перекликається з індексом Panther KF51, який вперше показали у 2022 році.

Основним озброєнням машини стала нова 130-мм гармата поєднана з автоматом заряджання у кормі башти. Він має два магазина із загальним боєкомплектом 25 пострілів. Також машина отримала кулеметний бойовий модуль зі швидкострільним RMG76 із трьома стволами, що обертаються. Його основне призначення - боротьба із дронами.

У танка нова система управління вогнем та використання прицільно-оптичних станцій SEOSS 400, як у навідника, так і у командира. Водночас, як у Leopard 2A-RC інтеграція окремої пускової під ПТРК не передбачено, хоч і зазначено можливість оснащення розвідувальними дронами. KF-51U також отримала ізраїльський комплекс активного захисту, але не Trophy від Rafael, а його конкурента Iron Fist від Israel Military Industries.

KF-51U
KF-51U (фото: @Krystian_Pogr)

Варто зазначити ігнорування з боку Rheinmetall динамічного захисту, хоча у KNDS цій темі "присвячено" доволі значна частина корпусу Leopard 2A-RC. Але у KF-51U видно посилення верхньої лобової деталі, а також більш ширший додатковий захист у боковій проєкції.

Leopard 2A-RC
Leopard 2A-RC (фото: @nicholadrummond)

І таким чином на Eurosatory 2024 було представлено два дуже схожих бачення на подальший розвиток однієї машини Leopard 2, а з ним і бачення будь-якого нового танка. Бо в обох випадках мова йде про обов'язкову наявність комплексу активного захисту та вирішення проблеми із дронами за рахунок кулеметного модуля.

Водночас такі тренди, як повна цифровізація, підвищення обізнаності за рахунок панорамних прицілів та системи огляду на 360 градусів і до цього були відомі. І на останок треба лише додати, що свого часу Krauss-Maffei Wegmann та Rheinmetall і створили Leopard 2 і продовжують розвивати його по в одну сторону.

Читайте також: Чим особливий новітній Leclerc Evolution, який наближає до танка нового покоління