xcounter
#

Чим особливий новітній Leclerc Evolution, який наближає до танка нового покоління

7760
Фото — KNDS
Фото — KNDS

Що відомо про сучасний основний бойовий танк, який KNDS показала на Eurosatory

Компанія KNDS на виставці Eurosatory демонструє фактично свою дорожню карту до майбутнього танка наступного покоління, а саме йдеться про такі машини, як Leopard 2 A-RC 3.0 та Leclerc Evolution — про перший танк з безекіпажною баштою ми вже детально розповідали раніше, а зараз зосередимося саме на другій машині.

І передусім варто наголосити, що в обох випадках у KNDS наголошують — машини перебувають на стадії розробки і оснащені модульною баштою, де за потреби 120-мм гармата може бути замінена на новітню 140-мм гармату-трансформер Ascalon, яка має стати основним озброєнням для майбутнього танка у рамках програми Main Ground Combat System (MGCS).

Читайте також: Колісна БМП Fuchs Evo, танк на базі Lynx та інші цікаві новинки Rheinmetall для ЗСУ

Причому, як розповідають у виданні EDR Magazine, у випадку зі 120-мм гарматою передусім йдеться про зменшену копію тієї ж Ascalon, яка сумісна з усіма стандартними "натівськими боєприпасами", тому фактично у цьому випадку заміна калібру фактично зводиться до питання заміни ствола — зокрема на виставці показували кадри, як гармата здійснює постріли 140-мм боєприпасами, після чого проводиться заміна ствола на 120-мм.

Танк Leclerc Evolution було створено з використанням сучасних, але й доступних технологій відповідно до теперішніх вимог поля бою, зокрема для захисту від безпілотників він оснащений дистанційно керованим бойовим модулем ARX30 з гарматою 30M781MPG під боєприпаси з дистанційним підривом, що є одним з ефективних способів боротьби з дронами.

Крім того, на прототипі є контейнер під три баражуючі боєприпаси, завдяки яким екіпаж танка зможе знищувати цілі на полі бою на значних відстанях, інших деталей про це озброєння не повідомляється.

танк leclerc evolution
Фото — Army Recognition
Звичайно, що зі зростанням навантаження на екіпаж танка вимагає появу четвертого члена екіпажа, його місце розташоване у правій стороні корпусу, замість барабана з додатковими боєприпасами.

Бойова маса Leclerc Evolution зі 120-мм гарматою становить близько 62 тонн, оснащена комплектом броні Azur для проведення операцій у місті. Швидкість становить 68 км/год, запас ходу — 470 км.

Читайте також: Україна на Eurosatory 2024: Magura V5, онлайн-пілотування Raybird, кондиціонери від ТПУ і більше