xcounter
#

Україна на Eurosatory 2024: Magura V5, онлайн-пілотування Raybird, кондиціонери від ТПУ і більше

Один із українських павільйонів на Eurosatory 2024 / Фото: Defense Express
Один із українських павільйонів на Eurosatory 2024 / Фото: Defense Express
3910

Що представлятиме українська оборонка на найбільшій виставці в Європі

Сьогодні в Парижі відкривається Eurosatory 2024, одна з найбільших міжнародних оборонних виставок, яка триватиме з 17 по 21 червня. Презентувати себе зібралися понад 2000 компаній та асоціацій із 62 країн світу.

Україна ж в цьому році представлена п'ятьма стендами від чималої кількості вітчизняних компаній, багато серед яких беруть участь уперше. Докладніше в огляді Defense Express.

Читайте також: Німці покажуть NASAMS на гусеницях, який міг би замінити Стріла-10 чи Оса-АКМ
Defense Express: Україна на Eurosatory 2024: Magura V5, онлайн-пілотування Raybird, кондиціонери і більше
Надводний дрон-камікадзе Magura V5 / Скріншот із відео ГУР МОУ

ДП "СпецТехноЕкспорт"

Увагу відвідувачів приверне морський дрон-камікадзе Magura V5, представлений в рамках експозиції від Державного підприємства "СпецТехноЕкспорт", не востаннє через те, як ці ударні дрони показали себе під час бойових дій проти російських окупаційних військ за останній рік.

Нагадаємо, саме цю розробку невідомого українського виробника успішно використовують ГУР МОУ для завдання ударів по Чорноморському флоту рф. Зокрема, ці дрони потопили ВДК "Цезарь Куников" у лютому і патрульний корабель "Сергей Котов" у березні цього року й продовжують тероризувати росіян на Чорному морі.

Крім того, бачимо на виставці наземних бойових роботів Ironclad та Мураха. Defense Express: Україна на Eurosatory 2024: Magura V5, онлайн-пілотування Raybird, кондиціонери і більше
На виставці Eurosatory 2024 представлені сучасні наземні бойові роботизовані системи "Ironclad" та "Мураха" / Фото: Defense Express

Термо Проджектс Україна

Окреме місце на стенді займають продукти від українського постачальника систем кондиціонування та опалення ТОВ "Термо Проджектс Україна" (ТПУ). Ця компанія працює на ринку ще з 2005 року як дочірня компанія німецької Webasto, але в 2018 здійснила ребрендинг й суттєво розширила асортимент продуктів і послуг.

Defense Express: Україна на Eurosatory 2024: Magura V5, онлайн-пілотування Raybird, кондиціонери і більше
Оновлене фото: кондиціонер "Борей Тент" від Термо Проджектс Україна, який активно використовується українськими військовими / Фото: Defense Express

На виставку представники ТПУ приїхали із виробами, які вже активно використовуються як інтегровані рішення в проєктах інших українських виробників, так і в Збройних Силах України. Так, випарники "Київ 50" та "Харків 90" входять до унікальної двоконтурної системи кондиціонування бронеавтомобіля "Козак-5А" від НВО Практика, а мобільний кондиціонер "Борей Тент" був розроблений спеціально для наметів-стабілізаційних пунктів на замовлення наших військових ще в 2020 році. Відвідувачі можуть більше дізнатись про продукти та послуги компанії на стенді C35, павільйон 5a.

Інфозахист на виставці Eurosatory 2024. Defense Express: Україна на Eurosatory 2024: Magura V5, онлайн-пілотування Raybird, кондиціонери і більше
Українська компанія "Інфозахист" на виставці Eurosatory 2024 представляє малогабаритну тактичну систему Пластун, а також низку інших рішень в сфері РЕР та РЕБ / Фото: Defense Express

Skyeton

ТОВ "АВК "Скаетон" пропонує спробувати себе в ролі оператора БПЛА у міні-атракціоні зі справжньою системою керування дроном Raybird. При цьому цікаво, що сам безпілотник в цей час через дистанційне керування літатиме в небі над Україною за 2000 км від Парижу. Загалом же цей малий тактичний безпілотник літакового типу має значну тривалість польоту – від 18 до 28 годин. Крім того, компанія обіцяє показати нові компоненти цього безпілотного авіаційного комплексу. На дистанційне пілотування треба записатися за пре-реєстрацією.

Nvectech

За два кроки від цього, на відносно невеличкому стенді буде представлена продукція від виробника тепловізійних систем Nvectech. Асортимент компанії включає монокуляри та аксесуари до них, претендуючи на звання першого українського виробника тепловізорів. На виставці Nvectech представить частину власної лінійки монокулярів Patriot, розроблених спільно з турецькою фірмою DEVCONSTRACT. В компанії стверджують, що їх вироби здатні автономно працювати до 10 годин та підзаряжатися від павербанку, а також мають функцію "свій-чужий" для блокування в разі захоплення ворогом.

Defense Express: Україна на Eurosatory 2024: Magura V5, онлайн-пілотування Raybird, кондиціонери і більше
Лінійка монокулярів Patriot від NVECTECH спільно з турецькою фірмою DEVCONSTRACT
Defense Express: Україна на Eurosatory 2024: Magura V5, онлайн-пілотування Raybird, кондиціонери і більше
На виставці Eurosatory 2024 знайшли своє місце оптичні системи та гвинтівки розробки та виробництва ряду українських компаній / Фото: Defense Express

NAUDI – Національна асоціація підприємств оборонної промисловості України

Остання в списку, але не за значенням іде NAUDI. Наряду із "СпецТехноЕкспортом", для Асоціації це далеко не перша участь у Eurosatory. Цьогоріч на їхньому стенді буде представлено цілих ряд компаній, серед яких виробники:

  • бронемашин – "Українська Бронетехніка";
  • дронів – Ukrspecsystems, Airlogix;
  • антидронових систем – Kvertus;
  • амуніції та персонального спорядження UKRTAC;
  • радарів – "Системний Електронний Експорт";
  • з державного сектору, включно з КБ "Луч".

Так, Airlogix представлятиме свій розвідувальний БПЛА GOR. Безпілотний літак із розмахом крила 2,6 метри позиціонується як призначений для розвідки оперативного чи навіть стратегічного рівня в радіусі 80 км до 4 годин. Має резервні системи зв'язку та навігації і запускається з катапульти.

БПАК GOR. Defense Express:
БПАК GOR / Фото з сайту Airlogix
Читайте також: Бразилія зробила свій "Кинджал", тільки тут про керовані бомби, які покажуть в Європі