xcounter
#

Як забезпечити боєздатність бійця в недружніх кліматичних умовах

Як забезпечити боєздатність бійця в недружніх кліматичних умовах
3548

Сьогодні мова піде про прилади, що можуть значно поліпшити життя військових, які через особливості служби, вимушені тривалий час проводити в наметах, або в інших тимчасових прилистках. Це - мобільні кондиціонери Борей Тент 120/170, що розроблені та пропонуються українському війську компанією "Термо Проджектс Україна"

На початку вересня ц.р. в Державному НДІ випробувань і сертифікації ОВТ було проведено XXI науково-технічну конференцію на тему: “Створення та модернізація озброєння та військової техніки для потреб збройних Сил України: науково-технічне супроводження, випробування та сертифікація”.

Мобільні кондиціонери Борей Тент
Мобільні кондиціонери Борей Тент 120/170, що розроблені та пропонуються українському війську компанією "Термо Проджектс Україна" / Фото: Валерій Рябих, Defense Express

На заході, в ході обговорення практичних питань експлуатації військової техніки представники компанії "Термо Проджектс Україна" (торгова марка tºPU) аргументовано довели, що широке застування кліматичної техніки може якісно підвищити ефективність військових пірозділів. І це справедливо як для екіпажів бойових машин, так і для військовослужбовців, що переважну частину службового часу проводять поза технікою.

Читайте також: ​Україна бере активну участь в аерокосмічному салоні Dubai Airshow 2021
ТОВ
ТОВ "Термо Проджектс Україна" – відомий в Україні виробник кліматичних рішень для потреб оборони

З огляду на актуальність проблеми, кореспондент Defense Express задав додаткові питання по темі головному конструктору ТОВ "Термо Проджектс Україна" Максиму Горіну.

-Пане Максиме, компанія "Термо Проджектс Україна" вже достатньо давно відома в Україні по її "кліматичним" рішенням для забезпечення комфорту бойової роботи екіпажів різноманітних бойових засобів. Чим така робота і такі рішення відрізняються від цивільних?

-"Термо Проджектс Україна" спеціалізується на адаптації спеціалізованого наземного, рейкового, водного транспорту та тимчасових споруд до різноманітних кліматичних та експлуатаційних умов для військового ринку. Ми маємо усі компетенції для того, щоб на замовлення клієнта забезпечити комфортні умови роботи екіпажів чи розрахунків різноманітних бойових систем, незалежно від того, в яких би кліматичних умовах вони не діяли – від африканської пустелі і до засніженої Арктики. В нашому портфоліо є рішення для танків та інших бойових броньованих машин, мобільних пунктів управління та різноманітних апаратних – як з-поміж тих, що стоять на озброєнні українського війська, так і тих, що постачаються для інозамовників.

Звісно, що потреби військових споживачів значно відрізняються від цивільних і нашим завданням є максимально їх задовольнити. Часто від цього залежить не лише комфорт роботи обслуговуючого персоналу, але і працездатність військової техніки, ефективність військових підрозділів та їх бойової роботи в цілому. У випадку з військовою технікою особливу увагу треба приділити створенню мікроклімату та забезпечити підтримку оптимальних значень температури, вологості, швидкості повітряного потоку. Цього ми досягаємо за допомогою спеціалізованого обладнання систем фільтрації (HEPA, CBRN), кондиціонування та обігріву. Внаслідок цього військова техніка, що обладнана нашою кліматичною технікою, працює у будь-яких кліматичних умовах, забезпечуючи повну бойову готовність і персоналу, і засобів, що він обслуговує.

Продуктова лінійка від ТОВ
Продуктова лінійка від ТОВ "Термо Проджектс Україна" може забезпечити комфортні умови для особового складу в польових умовах як взимку, так і влітку / Фото: Валерій Рябих, Defense Express

-А що компанією пропонується для військових, які в силу особливостей служби, вимушені тривалий час проводити в наметах, або в інших тимчасових прихистках?

-В ході роботи ми зрозуміли, що при підході, коли ми звертаємо увагу на бійців, що працюють на техніці, ми випускаємо з поля зору той час, який вони проводять поза технікою – на навчанні в польових класах, на чергуванні, або на відпочинку в пунктах тимчасової дислокації. А це, якщо враховувати не лише час пильнування, але і сну (що дуже важливо для забезпечення боєздатності бійця як бойової одиниці), виходить дуже велика, якщо не більша, частка доби. І, якщо взимку проблема забезпечення теплового комфорту військовослужбовців вирішується обігрівом приміщень за допомогою штатних або кустарних засобів, то проблема охолодження повітря в спеку так просто не вирішується – над нею треба цілеспрямовано працювати.

Це вкрай актуально зараз для українського війська з двох вагомих причин. По-перше, наразі змінився характер бойової діяльності війська і бойовий підрозділ може проводити до 2/3 службового часу проживаючи в наметах та інших тимчасових спорудах. Зокрема – при виконанні завдань в зоні Операції об’єднаних сил, а також на полігонах в ході бойової підготовки. Ми також відзначили, що в більшості випадків, у військових, при розташуванні на місцевості, є можливість підключення до промислових мереж живлення.

По-друге – це зміна в Україні клімату в бік підвищення літніх пікових температур, водночас зими стають теплішими, що ми всі можемо на собі відчувати. Саме тому в нас виникла ідея розробити універсальне рішення, яке б відповідало в більшій частині тим умовам, в яких проводять час українські військові – як влітку, так і взимку.

Для того, щоб забезпечити військовим комфортні умови та завдяки цьому підвищити ефективність їх дій, нами було створено лінійку мобільних кондиціонерів Борей Тент. Ми пропонуємо два варіанти мобільних кондиціонерів різної потужності на охолодження – до 12 кВт (Борей Тент 120) та до 17 кВт (Борей Тент 170). За нашими розрахунками – це оптимальні потужності з точки зору співвідношення ефективність/витрати для основних типів тимчасових житлових приміщень, які використовуються в сучасній практиці українських військових. Однак, якщо замовник потребуватиме інші параметри – ми готові підлаштуватись під вимоги наших клієнтів.

“Створення та модернізація озброєння та військової техніки для потреб збройних Сил України: науково-технічне супроводження, випробування та сертифікація” – такою була тема науково-технічної конференції, що на початку вересня ц.р. пройшла в Чернігові в Державному НДІ випробувань і сертифікації ОВТ

-Розкажіть, будь ласка, як справи з ефективністю ваших універсальних "девайсів" в наших кліматичних умовах, що різко змінюються, і чим відрізняється ваша кліматична техніка.

-Одразу хочу наголосити, що мобільні кондиціонери Борей Тент спеціально розроблялись для використання військовими, а тому нами закладені максимально можливі вимоги до такої техніки. Борей Тент розроблений спеціально для наметів та тимчасових споруд і він призначений не лише для кондиціювання та опалення, але і для вентиляції повітря, яким дихатимуть військовослужбовці. Кондиціонер розроблений для зовнішнього розміщення і підключається до намету гнучкими рукавами.

Сама система складається з малогабаритного блоку, що змонтований на жорсткій сталевій рамі. Завдяки цьому, а також використанню найсучасніших європейських комплектуючих та високій якості складання, забезпечується висока надійність пристрою і його працездатність в умовах експлуатації у війську, а також швидке створення та підтримання оптимальних температур всередині приміщень, де має бути створено задані кліматичні умови.

Мобільні кондиціонери Борей 120/170 завдяки компактному дизайну (їх розміри відповідають розміру європалет) можуть штабелюватися

Кондиціонер підтримує оптимальну температуру всередині намету або іншого тимчасового приміщення та може працювати в режимі рециркуляції. При цьому забезпечується потужність опалення у 12 кВт і кондиціювання, як я говорив раніше, до 12/17кВт (в залежності від модифікації). Взимку Борей Тент може з високою ефективністю працювати на опалення при зовнішній температурі до – 15ºС, та з обмеженою - до – 20ºС

В конструкції наших мобільних кондиціонерів також опціонально передбачена можливість встановлення виносного датчика температури та автоматичне її підтримання на заданому рівні, що суттєво спрощує експлуатацію кліматичної установки.

Мобільні кондиціонери Борей 120/170 мають прості та надійні елементи керування

Також хочу відзначити, що блок кондиціонеру попередньо заправлений озонобезпечним фреоном R134. Це, окрім високої ефективності в режимі охолодження, забезпечує безпечність наших кліматичних установок як для особового складу, так і для довкілля.

Також ми подумали про те, що робити з нашою технікою коли вона не використовується і максимально облегшили логістичні проблеми – мобільні кондиціонери Борей Тент мають компактний дизайн, що відповідає розміру європалет. Завдяки цьому вони можуть штабелюватись. Це є дуже важливим при організації їх складування, зберігання та транспортування.

Наразі наші мобільні кондиціонери Борей Тент проходять сертифікацію для подальшого широкого використання в Збройних силах та інших силових структурах України. Ми також відчуваємо інтерес до наших виробів з боку потенційних закордонних клієнтів та вважаємо, що мобільні кондиціонери Борей Тент мають високий експортний потенціал.

Технічні характеристики мобільних кондиціонерів Борей Тент 120/170
Технічні характеристики мобільних кондиціонерів Борей Тент 120/170

Хочу ще раз наголосити, що наші системи базуються на високоякісних компонентах від провідних світових постачальників. Також нашою перевагою є те, що після постачання готових продуктів та рішень ми не залишаємо наших клієнтів на самоті. Ми забезпечуємо гарантійне та післягарантійне обслуговування наших приладів та систем, забезпечуючи запасними частинами та витратними матеріалами протягом всього їх життєвого циклу.

Розмову вів Валерій Рябих, Defense Express

Читайте також: На що здатний приватний ОПК України: "Ліга оборонних підприємств" презентувала свої напрацювання