xcounter
#

Німці покажуть NASAMS на гусеницях, який міг би замінити Стріла-10 чи Оса-АКМ

11293
Демонстрація ЗРК малої дальності на базі ACSV G5 для норвезьких військових у травні 2023 року, фото від FMA
Демонстрація ЗРК малої дальності на базі ACSV G5 для норвезьких військових у травні 2023 року, фото від FMA

Але щоб отримати цю розробку, треба займати чергу на замовлення

Під час Eurosatory 2024 німецька оборонна компанія FFG спільно із норвезькою корпорацією Kongsberg планує показати свій зенітно-ракетний комплекс на базі бронемашини ACSV G5.

Особливість події в тому, що це буде перша саме виставкова презентація цього комплексу, який уже в червні 2023 року на окремій демонстрації показували норвезьким військовим як потенційним замовникам. А зважаючи на особливості конфігурації цього комплексу, його можна назвати "NASAMS на гусеницях", але під ракети малої дальності, наприклад AIM-9X.

Читайте також: Електроніка на Т-90 настільки "аналоговнєтна", що Індія вирішила її поміняти
ACSV G5 у варіанті ЗРК малої дальності, ілюстративний рендер від німецької FFG

Сам анонс такої презентації дало видання Hartpunkt.de, а ми вважаємо за потрібне звернути увагу ось на що.

В принципі парадоксальна ситуація, що попри відчутний дефіцит засобів протиповітряної оборони у світі, німецько-норвезька розробка із ЗРК малої дальності на базі ACSV G5 привертає до себе поки що мало уваги. Про сам цей комплекс ми уже розповідали в своїх попередніх публікаціях, але залюбки повторимо ще раз.

ACSV G5 у базовому варіанті, ілюстративне фото від FFG

Деталізуємо, що для виготовлення цього комплексу використовуються направляючі та інші окремі компоненти від NASAMS виробництва норвезької Konsberg, радар – від данської оборонної компанії Weibel Scientific, ACSV G5 тут виступає лише як модульна платформа, конструкція якої дозволяє змінювати різні варіанти озброєння.

Окремо деталізуємо характеристики самої ACSV G5: у стандартному виконанні ця машина має бойову масу 29 тонн та може брати до 9 тонн корисного навантаження, екіпаж – 2 особи, десант – до 12 осіб, швидкість ходу – до 74 км/год по шосе.

ACSV G5 у варіанті ЗРК малої дальності, ілюстративний рендер з відкритих джерел

Стверджується, що цей NASAMS на гусеницях під час своїх випробувань показав здатність вражати літаки, вертольоти та крилаті ракети ворога. Тобто може бути цілком функціональною заміною наявним ЗРК малої дальності, як наприклад нідерландські Stinger на шасі Fennek, або ж радянські "Стріла-10" та "Оса-АКМ" в строю ЗСУ.

Але є нюанс – щоб отримати такий ЗРК, потрібно уже займати умовну "чергу на замовлення". Бо, наприклад, першими такий комплекс законтрактували Нідерланди, а отримають його у проміжку 2026-2028 років.

Раніше Defense Express пояснював, чим важливо, що ЗРК NASAMS в строю ЗСУ тепер можуть стріляти AIM-9X.

ACSV G5 у варіанті ЗРК малої дальності, ілюстративний рендер від Міноборони Нідерландів
Читайте також: ЗСУ вибили "страйк" на авіабазі "Морозовск", де базуються Су-34