xcounter
#

Електроніка на Т-90 настільки "аналоговнєтна", що Індія вирішила її поміняти

44375
Індійський Т-90 Mk-III, ілюстративне фото з відкритих джерел
Індійський Т-90 Mk-III, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але сама по собі індійська модернізація Т-90 виглядає цікаво, про неї розповімо нижче

Оборонна промисловість Індії почала виготовляти власну модернізацію російського Т-90, державна компанія Armored Vehicles Nigam Limited (AVNL) поставила для індійської армії першу партію із 10 танків під позначенням Т-90 Mk-III. Індійські урядовці заявляють, що ці машини були виготовлені за ліцензією від РФ, але на відміну від свого російського "оригіналу" Т-90 Mk-III мають відмінності у наборі бортової апаратури.

Як далі пояснює в своїй публікації портал Janes, індійський Т-90 Mk-III оснащений новою системою супроводу цілі, цифровим балістичним обчислювачем та оновленим прицільним комплексом.

Читайте також: Rheinmetall показав зенітний танк на Leopard 2, і це вкрай дивна розробка

Окремо цікаві деталі заявлені по командирському прицілу для Т-90 Mk-III, над яким працювали DRDO та Bharat Electronics Limited (BEL) – він начебто здатен виявляти цілі на дистанції до 8 кілометрів у денний та нічний час; однак ув’язаний із ним лазерний далекомір має заявлену дальність виявлення цілей лише до 5 кілометрів.

Крім того, специфічними виглядають і показники по темпам виробництва цих самих Т-90 Mk-III, які демонструє індійська оборонна промисловість. Для розуміння – контракт на виробництво 464 машин цього типу Індія та Росія уклали в листопаді 2019 року, і так виходить, що від моменту підписання угоди до поставки першої партії індійському ОПК знадобився проміжок у 3 роки та 9 місяців.

Презентація перших Т-90 Mk-III, виготовлених для армії Індії, фото з відкритих джерел

При цьому заявляється, що інші 454 танки цього типу індійська промисловість має поставити протягом 5 років, і так виходить, що середній темп виробництва складатиме 91 танк на рік, або ж до 10 машин на місяць.

В цій історії можна звернути увагу на два концептуально важливі моменти. Перший – це власне доволі помірні темпи розгортання виробництва Т-90 "з нуля", навіть якщо вони продемонстровані в умовах Індії.

Індійський Т-90 Mk-III, ілюстративне фото з відкритих джерел

Другий – власне той момент, що навіть індійські користувачі забракували "аналоговнєтну" електроніку на Т-90, і натомість пішли на заміщення власними розробками.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Індія зробила дивний гібрид Т-72 і Т-90, який має погіршену прохідність.

Індійський "гібрид" із Т-72 і Т-90, січень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Німеччина зробила власний FPV-дрон під різні боєприпаси, який вже б’є рашистів в Україні