xcounter
#

Rheinmetall показав зенітний танк на Leopard 2, і це вкрай дивна розробка

18072
Зенітний танк на базі Leopard 2 із установкою Skyranger 35, червень 2024 року, фото - Rheinmetall
Зенітний танк на базі Leopard 2 із установкою Skyranger 35, червень 2024 року, фото - Rheinmetall

Які тут перспективи по шасі та ефективності установки на полі бою

У відкритому доступі з’явилось зображення зенітного танка на шасі Leopard 2 із використанням башти від зенітної установки Skyranger 35. Яку назву має цей цікавий гібрид, на даний момент невідомо. Можна лише деталізувати, що концерн Rheinmetall підтвердив факт робіт над цією машиною.

На перший погляд, ця розробка виглядає як цілком органічна заміна зенітного танка Gepard на шасі Leopard 1, тому має відповідну перспективу на портфель замовлень. Однак тут насправді є свої нюанси, котрі на даний момент взагалі перегортають картину по цьому зенітному "гібриду".

Читайте також: Коли в Україні зроблять першу німецьку БМП Lynx і що говорять про танки KF51 Panther
Зенітний танк Gepard, ілюстративне фото з відкритих джерел

Почнімо із базого – шасі. Сама складність того, як для ЗСУ накопичувались ті самі Leopard 2 різних модифікацій в рамках "танкової коаліції" уже прямо вказує на те, що навряд чи на ринку є достатня кількість шасі під цей зенітний гібрид, навіть якщо мова про ймовірні запаси самого концерну Rheinmetall.

Якщо ж говорити про можливе виробництво нових шасі спеціально під цей зенітний танк, то і тут навряд чи німецький ОПК може похвалитись значними спроможностями. Наприклад, в одній із публікацій ми розбирали питання, що німці хочуть замість 40-річних навчальних Leopard 2 нові, але далі йдуть цікаві нюанси.

Один із яких – виготовлення навіть лише шасі під нові навчальні танки для бундесверу як нагальної потреби за уже укладеним контрактом відкладається на проміжок 2026-2029 років.

Тому логічно екстраполювати, що виробництво шасі під нові зенітні танки на базі Leopard 2 під башту від Skyranger 35 навіть у разі укладених контрактів може бути відкладеним на значно пізнішу перспективу.

Ще один нюанс – а яку саме нішу на полі бою зможе зайняти ця машина. Тут ми можемо виходити із характеристик, що система Skyranger 35 оснащена 35-мм зенітною гарматою Oerlikon із темпом стрільби у 1000 пострілів на хвилину та дальністю ведення вогню до 4 кілометрів.

Skyranger 35, ілюстративне фото з відкритих джерел

Така зенітна артустановка цілком може уражати дозвукові крилаті ракети та дрони-камікадзе, наприклад, при захисті критичної інфраструктури у тилових районах. Однак дальності стрільби в 4 кілометрів може бути цілком недостатньо для дій на полі бою в сучасних умовах, особливо коли навіть армія РФ має ударні вертольоти типів Ка-52 та Ми-28, котрі можуть застосовувати озброєння на дальність 10-15 кілометрів.

Раніше Defense Express розповідав про те, що KNDS показала головну прем'єру - новий Leopard 2 A-RC з безекіпажною баштою під 140-мм гармату.

Leopard 2 A-RC
Читайте також: Танки Leopard 2A8 буде збирати Норвегія - спочатку для себе, а потім й на експорт