xcounter
#

Танки Leopard 2A8 буде збирати Норвегія - спочатку для себе, а потім й на експорт

6854
Норвезький Leopard 2, фото — міноборони Норвегії
Норвезький Leopard 2, фото — міноборони Норвегії

У 2023 році Норвегія замовила понад півсотні танків Leopard 2A8 NOR, більшість яких збиратимуть безпосередньо в країні

Міністерство оборони Норвегії оприлюднило повідомлення, в якому розповідає, що сьогодні, 11 червня, компанії KNDS Deutschland та норвезька Ritek As підписали угоду, в рамках якої значна частина машин з раніше укладеного контракту на постачання Leopard 2 буде збиратися у Норвегії. Як заявив міністр оборони Бйорн Арільд Грам, ця подія "може стати початком нової норвезької промислової авантюри".

Танк Leopard 2A4
Норвезькі Leopard 2A4, фото ілюстративне, джерело — Frederik Ringnes / Forsvaret

Таким чином, норвезька компанія Ritek As

Читайте також: Норвегія рекордно збільшує витрати на оборону 150 млрд доларів на 12 років: куди підуть кошти

буде офіційним субпідрядником у виробництві танків Leopard 2, ба більше —

йдеться

не тільки про збирання танків, але й про створення скандинавського хабу з обслуговування, ремонту та модернізації норвезького парку німецьких танків.

У міноборони Норвегії відзначають, що більшість з замовлених танків збиратимуть безпосередньо в країні — 37 з 54 одиниць. Але діяльність Ritek As не обмежиться суто лише виконанням норвезького контракту — після того, як закінчиться виробництво машин для власного війська, Норвегія збереже цю виробничу лінію для збирання машин вже для експортних контрактів.

"Угода допоможе укріпити потенціал НАТО та Європи зі збільшення виробництва танків у майбутньому. Ritek розташований у центрі, поруч з важливими логістичними вузлами у центрі Північного регіону і в районі, де є доступ до спеціалізованої робочої сили, яку компанії необхідно виростити найближчими роками", — відзначають в оборонному відомстві Норвегії.

Нагадаємо, що ще у лютому 2023 року оборонне відомство Норвегії офіційно оголосило про те, що німецький танк Leopard 2A7 переміг у конкурсі південнокорейський K2 Black Panther і буде постачатися норвезьким збройним силам.

Leoaprd 2A7
Leopard 2A7 у Норвегії на випробуваннях, його конкурентом був південнокорейський танк K2 Black Panther, фото ілюстративне, джерело — Forsvarsmateriell

Йшлося про контракт на 54 танки і опціон ще на 18 машин із термінами постачання у 2026-2028 роках, вартість контракту за тодішнім курсом — 1,92 млрд доларів, або ж у грубому підрахунку аж 35,5 млн за одну машину (26,6 млн у тому випадку, якщо сума охоплює й опціонну пропозицію).

Разом з тим, у червні 2023 року стало відомо, що KNDS разом з Норвезькою агенцією оборонної техніки домовилися про те, що норвезькі танки все ж таки будуть побудовані у версії Leopard 2A8 NOR і матимуть всі особливості оновленої машини.

Разом з тим, на відміну від німецьких танків, у норвезькій версії буде інтегрована система ICS/CORTEX від Kongsberg, яка забезпечує передачу даних та зв’язок з іншими системами. Крім того, за оновленою інформацією, норвезькі Leopard 2A8 NOR будуть побудовані з 2026 по 2031 рік.

Читайте також: Норвегія буде будувати свою протиповітряну оборону за висновками бойових дій в Україні