xcounter
#

ЗСУ вибили "страйк" на авіабазі "Морозовск", де базуються Су-34

62775
Авіабаза "Морозовск"
Авіабаза "Морозовск"

Українські дрони поцілили у технічно-експлуатаційну частину російської авіабази, де були скупчені літаки, хоча мова і не йде про п'ять знищених Су-34 за один удар

Сьогодні, 14 червня, у ночі Силами оборони України був завданий далекобійний удар із використанням дронів, ціллю якого стала авіабаза "Морозовск" у Ростовській області, що приблизно за 300 км від поточної лінії фронту.

Про це удар стало відомо ще вранці, бо на звуки вибухів та пожежу жалілись мешканці населених пунктів, які розміщені поряд з аеродромом.

Читайте також: Еквадор міг злякатись санкцій РФ на банани, бо не віддав для ЗСУ всі БМ-21 "Град"

А потім і так зване міноборони РФ традиційно відрапортувало про знищення всіх далекобійних українських дронів. При цьому лише у Ростовській області нібито одразу 70 одиниць.

морозовск удар дронами

Але супутникові знімки, які оприлюднив OSINT-аналітик Brady Afrik демонструють, що у РФ традиційно перехоплюють дрони тими об'єктами, які вони й мали уразити. Зокрема на авіабазі "Морозовск" зафіксовано наступний результат:

На супутниковому знімку - технічно-експлуатаційна частина авіабази, на якій проводить огляд, обслуговування та ремонт літаків. На майданчику перед нею 4 червня зафіксовано одразу п'ять літаків, які можуть бути ідентифіковані як фронтові бомбардувальники Су-34, або винищувачі Су-30 (у версії з переднім горизонтальним оперенням).

А на сьогоднішньому знімку від 14 червня - на цьому місці лише сліди від пожежі на майданчику, а також є пряме влучання в ангар де й обслуговуються літаки. І якщо придивитися, то у проламі видно, що там знаходяться два літаки.

Су-34
Су-34

Але сказати, що під час цього удару було знищено чи пошкоджено саме п'ять літаків, що були перед ангаром, неможливо. Бо з 4 червня, тобто за десять днів, літаки точно змінювали своє місцеположення.

Але можливо взяти публічний знімок Santinel від Європейської космічної агенції, який був зроблений рано вранці 13 червня (08:26 за UTC), тобто за день до удару. І пори низьку якість можливо роздивитись, що на майданчику знаходиться один літак.

морозовск удар дронами

Таким чином, враховуючи те, що на цьому майданчику перед знищеним ангаром видно сліди пожежі, то можливо припустити, що мова йде про мінімум три уражені російські літаки: два в ангарі та один перед ним.

І це більше ніж чудовий результат, бо на жаль, за наявною інформацією, поки українські дрони не мають касетних бойових частин, які дозволили б засипати авіабазу суб-боєприпасами. А тому необхідно уражати цілі у "індивідуальному порядку" осколково-фугасними бойовими частинами.

Читайте також: Греція каже, що не дасть Україні Mirage 2000-5, які хоче продати і це здивувало