xcounter
#

Греція каже, що не дасть Україні Mirage 2000-5, які хоче продати і це здивувало

11672
Mirage 2000-5 грецьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Mirage 2000-5 грецьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Специфічно окреслена позиція Афін прямо впливає на перспективи поставок цих літаків для ЗСУ

Після заяви Макрона про рішення передати Україні літаки типу Mirage 2000-5 одразу постало питання про необхідність утворення умовної "коаліції Міраж 2000", оскільки сама Франція не має своєму розпорядженні достатню велику кількість цих літаків, яку б можна було б одночасно передати для зміцнення ЗСУ.

Одним із найбільш ймовірних "кандидатів" на участь у цій коаліції виглядала Греція, котра весною цього року заявляла про намір продати свої "надлишкові" Mirage 2000 в рамках планів по уніфікації авіапарку своїх ВПС.

Читайте також: США відпрацьовують удари з B-52 по Калінінграду, а Іспанія атаки Harrier з авіаносця у Балтійському морі

Однак ця країна доволі дивним чином скоригувала свою позицію так, що це може вцілому підважити перспективи по передачі літаків типу Mirage 2000 для ЗСУ в рамках ініціативи Макрона.

Якщо детальніше, то прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс давав інтерв’ю для Bloomberg TV, де зокрема позицію Афін по Mirage 2000 для нашої країни так – мовляв, "ми уже допомагали Україні, передаючи надлишок свого озброєння; однак коли мова про літаки, то це зовсім інша ліга, і ми не там".

Формулювання виглядає настільки розмитим, що на цьому взагалі виглядає неясним – Греція категорично каже "ні" у питанні передачі літаків для ЗСУ, чи ж так обтічно формулює позицію для торгів із Францією по темі "коаліції Mirage 2000".

Якщо виходити із першого, більш песимістичного варіанту, то так виходить, що Греція сама себе зі старту лишає можливості вигідно позбутись "надлишкових" літаків, які в теорії мають поступово заміщатись Rafale, замовленими у Франції. Не кажучи уже про те, що категоричне "ні" від Афін по Mirage 2000 для України може означати певний розлад відносин із Парижем.

Mirage 2000-5 з крилатою ракетою SCALP-EG грецьких ВПС, ілюстративне фото від Helenic Air Force

Якщо ж виходити із другого, більш помірнішого варіанту, то тут можна побудувати таку гіпотезу – можливо, Міцотакіс так торгується за "Рафалі" або ж інше озброєння для збройних сил Греції.

Але незалежно від реальних мотивів заяви прем’єр-міністра Греції, для нас це все рівно означає не надто сприятливі перспективи. А саме – що і поставка Mirage 2000 для ЗСУ може розтягнутись на неозначений період, як це уже вийшло в історії з F-16.

Читайте також: Rheinmetall покаже зенітний варіант БМП Lynx для Угорщини, може знадобитись і для ЗСУ