xcounter
#

Rheinmetall покаже зенітний варіант БМП Lynx для Угорщини, може знадобитись і для ЗСУ

3409
Зенітний варіант Lynx KF41, ілюстративний рендер від Rheinmetall
Зенітний варіант Lynx KF41, ілюстративний рендер від Rheinmetall

Машина поки має статус прототипу, але може бути затребувана в наших умовах

В рамках оборонної виставки Eurosatory 2024 німецький оборонний концерн Rheinmetall планує показати варіант зенітної системи Skyranger 30 на шасі бойової машини піхоти KF41 Lynx. Зазнаається, що роботи по цій машині концерн вів на замовлення Угорщини, в рамках контракту на 30 мільйонів євро, укладеного в грудні 2023 року.

Із самого анонсу такої презентації випливає, що самі роботи по зенітному варіанту KF41 Lynx йдуть успішно. Однак на даний момент нема розуміння по тому, чи буде сама Угорщина давати окреме замовлення на такі машини, чи ж модулі від Skyranger 30 просто поставлять на шасі тих БМП, які уже законтрактовані для угорської армії. Про це пише польський портал Defence24.

Читайте також: Скільки часу необхідно США для того, щоб передати 116 Abrams, приклад Польщі

Як випливає із цієї публікації, на даний момент нема розгорнутої інформації по характеристикам зенітного варіанту БМП Lynx.

Але водночас нема підстав виключати, що за побажанням замовників Rheinmetall може розширити функціонал цієї системи протиповітряної оборони, наприклад додавши пускові під зенітні ракети малої дальності. Тим більш, що це дозволяють характеристики самого модуля дозволяють зробити це, тобто додати пускові під чотири зенітні ракети Mistral або ж Stinger.

Бойові машини піхоти Lynx KF41, фото ілюстративне, джерело - HMZrinyi.hu

Окремо варто нагадати про основні характеристики Skyranger 30: ефективна дальність ураження повітряних цілей – до 3 кілометрів включно, заявлена максимальна – 5-8 кілометрів; максимальний темп ведення вогню – до 1200 пострілів на хвилину.

Заявлена дальність виявлення повітряних цілей (за допомогою радара AESA) для Skyranger 30 – до 20 кілометрів для літаків, до 12 кілометрів для вертольотів, до 10 кілометрів для різних типів ракет, та до 5 кілометрів для безпілотників. Маса бойового модуля складає 2,5 тони.

Зенітний танк на базі Leopard 2 із установкою Skyranger 35, червень 2024 року, фото - Rheinmetall

Раніше ми уже розповідали про дещо схожу розробку від Rheinmetall - зенітний танк на Leopard 2, щоправда з модулем Skyranger 35. В окремій публікації ми розгортали, чому це дивна розробка, головний аргумент тут – дефіцит шасі до Leopard 2. На цьому зенітний варіант БМП Lynx може виглядати логічнішою пропозицією на тлі того, що сама KF41 зараз виготовляється достатньо масово, і є плани по виробництву цієї БМП для ЗСУ зокрема.

Також Defense Express розповідав, що на початку лютого 2022 року німецький Rheinmetall "схрестив" Leopard 2 та БМП Lynx KF41. Можливо, це була б цікава розробка, однак на даний момент не вийшов із концептуальної стадії.

Рендер бойової машини вогневої підтримки Lynx 120
Читайте також: Оголошено потужний пакет допомоги з танками, БМП, ЗРК IRIS-T та HIMARS від Німеччини