xcounter
#

Скільки часу необхідно США для того, щоб передати 116 Abrams, приклад Польщі

12246
M1A1FEP ЗС Польщі (всі фото: 1 Warszawska Brygada Pancerna)
M1A1FEP ЗС Польщі (всі фото: 1 Warszawska Brygada Pancerna)

Загалом Польща має посилитись 116 танками M1A1FEP, які максимально схожі на M1A1SA, які, нібито дуже довго, чекала Україна, але все пізнається у порівнянні

Колись постачання до України 31 танка M1A1 Abrams від США до ЗСУ називали дуже затягнутим, бо про їх передачу було повідомлено на початку січня 2023 року, а повідомлення про отримання всіх танків з'явилось у середині жовтня, тобто зайняло 9,5 місяців. Але його цілком можливо порівняти із постачанням тих самих M1A1 Abrams від США, але до Війська Польського.

Бо нещодавно було помічено пересування до Польщі останньої парті танків Abrams у версії M1A1FEP. Ешелон з ними, був зафіксований у Норфолку у США, який є потужним портом та логістичним хабом ВМС США для трансатлантичних маршрутів. Загалом мова йде про партію з 47 машин, що означає завершення постачання всіх 116 танків M1A1FEP, які призначені для Польщі.

Читайте також: Скільки коштують далекобійні ракети AMRAAM-ER для NASAMS та який цінник у AIM-120C-8

А контракт на них був офіційно підписаний ще у липні 2022 року та передбачав фактичну заміну близько 240 танків типу Т-72, які поляки передали для Збройних Сил України. Ці машини є частиною генерального замовлення, разом із 250 вже новими танками M1A2SEPv3, із загальною граничною ціною до 6 млрд доларів.

Те що мова йде саме про ці машини, зокрема говорить й заяви з Польщі про строки отримання всіх танків у версії M1A1FEP до кінця червня, про що пише Defence24. Також варто зазначити, що постачання цих машин проходило партіями, перша з яких, у кількості 14 машин, прибула до Польщі у червні 2023 року, у листопаді передано ще 26 танків, а ще 29 бойових машин прибули у січні 2024 року.

M1A1FEP
M1A1FEP

Таким чином у США на постачання перших машин пішло близько 11 місяців, що склало 12% від всього замовлення, а для постачання всіх 116 танків - знадобилось майже два роки. І якщо на пряму порівнювати постачання до України та до Польщі, то за будь-якою методологією обрахунку, ЗСУ отримали машини у значно коротші терміни.

При цьому у данному випадку можливо говорити про майже однакові машини та умови їх передачі. Бо Україна отримала M1A1SA, а Польща - M1A1FEP. Ці модернізації Abrams дуже схожі, мають майже однакове обладнання та рівень захисту, але SA постачались до сухопутних військ, а FEP - до морської піхоти. Також всі машини, як для України, так і для Польщі, пройшли обов'язковий відновлювальний ремонт та заміну броні зі збідненим ураном, яка не призначена до експорту.

Читайте також: ЗСУ треба системи дистанційного мінування, втрати рашистів будуть удвічі більші