xcounter
#

ЗСУ треба системи дистанційного мінування, втрати рашистів будуть удвічі більші

4401
Польський мінний загороджувач Baobab-K, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польський мінний загороджувач Baobab-K, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що це за вид озброєння, і які приклади тут можна навести

В рамках спільного проекту із телеканалом "Еспресо" під час інтерв’ю директорові інформаційно-консалтингової агенції Defense Express Сергієві Згурцеві військовослужбовець Андрій Шишук із позивним "Сєвєр" розповів зокрема про те, що для ЗСУ на фронті на даний момент вкрай необхідні системи дистанційного мінування, використання яких могло би удвічі збільшити втрати російських окупантів під час штурмів наших позицій.

Як випливає зі слів бійця, Сили оборони України мають деякі засоби для дистанційної постановки мін, але тут мова скоріше про імпровізоване використання дронів у ролі мінних загороджувачів, або ж боєприпасів на кшалт RAAM від західних партнерів.

Читайте також: Не тільки F-16: про які ще літаки від США йде мова на основі безпекової угоди

Однак ці засоби не дають необхідної щільності та глибини мінної постановки, якщо говорити саме про відповідне "проріджування" колон ворога при штурмах позицій ЗСУ. В той час як армія РФ може використовувати для дистанційної постановки мін не тільки спеціалізовані системи "Земледелие", але й також реактивні системи залпового вогню "Ураган" і "Торнадо".

На цьому тлі від Defense Express вважаємо за потрібне поставити питання про те, що Збройним Силам України на даному етапі війни проти РФ вкрай необхідні системи дистанційної постановки мін від західних партнерів, навіть якщо таких зразків озброєння західні армії мають, м’яко кажучи, небагато.

Якщо простежити за відкритими джерелами даних, то перше, що спадає на думку як приклад системи дистанційного мінування – це польський Baobab-K, про який ми уже неоднократно розповідали у своїх публікаціях, але нагадаємо про неї ще раз.

Розробку Baobab-K польське оборонне підприємство Huta Stalowa Wola завершило у лютому 2022 року, тоді ж стали відомими характеристики цієї системи. Ця машина має шість пускових модулів на 20 стволів кожен, в один ствол поміщається 5 мін, так показник повної зарядки Baobab-K може складати до 600 мін, для зарядки яких треба 30 хвилин, для відстрілу – 22 хвилини.

Заявляється, що Baobab-K при повній зарядці може створити щільне мінне поле глибиною 30-90 метрів та шириною у 1800 метрів, постановка мін може відбуватись в автоматичному режимі, для обслуговування роботи машини потрібно лише два члени екіпажу. При цьому в набір бортової апаратури Baobab-K входять бортовий комп’ютер, термінал візуалізації з цифровою картою та систему GPS-навігації.

Інженерна мінна система Kroton, зображення Huta Stalowa Wola

Однак, при цьому є нюанс в тому, що сама польська армія почне отримувати Baobab-K за укладеним контрактом від промисловості лише в 2026-2028 роках, а обсяг замовлення складає лише 24 машини.

На цьому тлі доцільним виглядає варіант все рівно дати польській оборонній промисловості контракт на виготовлення таких машин, але водночас – і просити у польських військових хоча би старіші машини аналогічного класу, які все рівно відсутні у розпорядженні Сил оборони України. Наприклад, системи ISM Kroton або ж машини Kalina.

Тему машин дистанційної постановки мін, вкрай необхідних для ЗСУ зараз на фронті, Defense Express розгортатиме і в наступних публікаціях.

Читайте також: Словенія дала Україні навіть старі югославські бронемашини BOV, схожі на БРДМ-2