xcounter
#

Словенія дала Україні навіть старі югославські бронемашини BOV, схожі на БРДМ-2

17689
Колісна бронемашина BOV, ілюстративне фото з відкритих джерел
Колісна бронемашина BOV, ілюстративне фото з відкритих джерел

В яких нішах може використовуватись така техніка, та які в неї характеристики

За час повномасштабної війни РФ проти нашої держави Словенія відзначилась як постачальник доволі екзотичних зразків озброєнь, котрі однак знайшли своєї місце в бойових порядках Сил оборони України. Наприклад, ми раніше розповідали про те, що крім танків M-55S і БМП M-80A, Словенія також могла дати Україні аж 200 зеніток Zastava проти "Шахедів", не кажучи уже про інші зразки озброєння та боєприпасів.

Але виявилось, що на початку 2024 року Словенія поставила Україні також і партію колісних бронемашин BOV югославського виробництва, які можна назвати в чомусь схожими на радянські БРДМ-2.

Читайте також: Є зенітка Tridon Mk2 аж на 12,5 км, яка ідеальна проти "Орлан-10"
Доставка словенських BOV для України, фото наводить 24ur

Як деталізує словенське видання 24ur, Словенія передала нашій країні 20 бронемашин BOV із кулеметами калібру 12,7 мм та три такі бронемашини у варіанті під триствольну зенітну установку M55 Zastava.

Це повідомлення привертає увагу одразу з двох ракурсів – бронемашини BOV від Словенії в строю Сил оборони України до цього дня ще не "світились", повідомлення від ресурсу 24ur тут виступає першоджерелом. Ну і також – що і в самих балканських країнах ці бронемашини уже є доволі рідкісними.

Як деталізує довідник The Military Balance 2023, на початок минулого року в строю армії Сербії лишалось до 70 бронемашин BOV різних модифікацій, в строю армії Хорватії – 6 бронемашин цього типу, Боснії та Герцеговини – 32 бронемашини BOV в протитанковому варіанті. В самій Словенії на початок минулого року колісні ББМ BOV були вже зняті з озброєння.

Доставка словенських BOV для України, фото наводить 24ur

Серійне виробництво машин цього типу, яке відбувалось протягом 1970-1990-хх років, на даний момент не відбувається. Відповідно, як відбувається обслуговування BOV від Словенії в строю українського війська – на даний момент питання відкрите.

Також відкритим лишається питання про те, в якій саме ніші в строю Сил оборони України можуть використовуватись ті самі BOV від Словенії. На даний момент бронемашини цього типу не "світились" у кадрах бойових дій з фронту, або ж на навчаннях з підготовки нових бригад.

Колісна бронемашина BOV, ілюстративне фото з відкритих джерел

На цьому тлі виникає припущення, що як мінімум частина BOV від Словенії могла бути задіяна для мобільних вогневих груп Сил оборони України.

У всякому випадку, є приклад, коли одна із мобільних груп "мисливців за Шахедами" Національної гвардії "засвітила" в своєму розпорядженні румунський бронетранспортер TAB-71.

Деякі характеристики BOV:

  • бойова маса – 9,1 тон;
  • екіпаж – 2 особи, можливе розміщення десанту до 8 осіб;
  • швидкість руху – до 95 км/год по шосе.
Читайте також: Rheinmetall показав зенітний танк на Leopard 2, і це вкрай дивна розробка