xcounter
#

Нацгвардія показала, як TAB-71 від Румунії та ДП-27 допомагають збивати "Шахеди" (відео)

8331
Бойова робота мобільної вогневої групи НГУ, оснащеної зокрема кулеметом ДП-27, вересень 2023 року, стоп-кадр з відео
Бойова робота мобільної вогневої групи НГУ, оснащеної зокрема кулеметом ДП-27, вересень 2023 року, стоп-кадр з відео

Яке оснащення мають мобільні вогневі групи однієї зі складових Сил оборони України

Прес-служба Національної гвардії України опублікувала відео репортаж про роботу своїх "мисливців за Шахедами" на Вінничині. Звідси ми можемо дізнатись не тільки про особливості роботи мобільних вогневих груп НГУ в цьому регіоні, але й також – про особливості оснащення таких підрозділів, яке в деяких моментах є дуже екзотичним.

Наприклад, зазначається, що від отримання сигналу повітряної тривоги мобільна вогнева група має до 15 хвилин, щоб висунутись на позицію для ведення вогню по повітряним цілям рашистів. Конкретно ця вогнева група, про яку розповідається в репортажі, була сформована із бійців, які до того уже проходили службу в лавах Нацгвардії, тому мають достатньо високу кваліфікацію, щоб стріляти із стрілецької зброї по дронам.

Читайте також: Важливий крок на шляху до Challenger 3: гармата пройшла успішні вогневі випробування

Якщо далі продовжувати про стрілецьку зброю, то в розпорядженні саме цієї мобільної вогневої групи опинились одночасно РПК (ручний кулемет Калашникова), крупнокаліберний Browning M2 на пікапі-"техніці" та навіть ДП-27 (кулемет Дегтярьова), який розгортається на тринозі для зенітної стрільби.

Окрім того, в розпорядженні цього підрозділу опинився навіть румунський бронетранспортер TAB-71, крупнокаліберний кулемет якого також використовується для стрільби по повітряним цілям ворога.

Окремо цікавою деталлю є і те, що і на "технічці", і на румунському TAB-71 розміщені генератори, які ймовірно використовуються для живлення прожекторів у нічний час.

Бойова робота мобільної вогневої групи НГУ, вересень 2023 року, стоп-кадр з відео

Показовим тут є те, що ДП-27 досі "світиться" в руках бійців Сил оборони України, і що така зброя використовується навіть "мисливцями на Шахеди". До цього моменту кулемет Дегтярьова можна було побачити в обмежених кількостях у розпорядженні бійців територіальної оборони або незадовго до повномасштабного вторгнення РФ, або уже в перші місяці повномасштабної війни.

В свою чергу, ці кадри з румунськими TAB-71 стали по суті першими за 1,5 року офіційними кадрами, які підтверджують сам факт поставки таких бронемашин Україні від Румунії. Вперше неофіційні дані про передачу TAB-71 нашим військам з’явились осінню 2022 року, але після того жодних уточнень або офіційних підтверджень не було.

Бойова робота мобільної вогневої групи НГУ, оснащеної зокрема румунським бронетранспортером TAB-71, вересень 2023 року, стоп-кадр з відео
Читайте також: Чому РФ хоче поновити випуск саме Т-80, і до чого тут може бути "Армата"