xcounter
#

Чому РФ хоче поновити випуск саме Т-80, і до чого тут може бути "Армата"

14433
Доопрацьований Т-80 за проектом "Бурлак" під час випробувань, архівне зображення з відкритих джерел
Доопрацьований Т-80 за проектом "Бурлак" під час випробувань, архівне зображення з відкритих джерел

Що може стояти за планами ворога поновити "з нуля" випуск саме цієї бойової машини

В одному із пропагандистських шоу керівництво російського концерну "Уралвагонзавод" заявило, що зараз працює над відновленням виробництва "з нуля" танків Т-80. Робити ці машини планують на потужностях заводу "Омсктрансмаш", який у радянські часи й був основним виробником Т-80, але зараз по суті перетворився на бронетанковий ремонтний завод.

Гендиректор "Уралвагонзаводу" Алєксандр Потапов окремо наголосив, що задачу поновити виробництво Т-80 концерн отримав від Міноборони РФ. Це виглядає в чомусь парадоксальним, бо так виходить, що російські військові замість уніфікації бронетанкового парку прагнуть й далі мати "зоопарк" із кількох типів машин.

Читайте також: ЗСУ мають неймовірно рідкісну іспанську бронемашину, яких всього три у світі
Демонстрація рашистських Т-80БВМ, вересень 2023 року, стоп-кадр з пропагандистського відео

Якщо спробуємо знайти відповідь на питання, а чому ж росіяни хочуть поновити виробництво саме Т-80, і чи це буде чисто радянська машина, то можемо отримати наступну відповідь.

Вибір саме на Т-80 в плані відновлення виробництва "з нуля" у росіян міг впасти саме тому, що кількість доступних машин цього типу на базах зберігання почала падати критично, особливо відносно танків інших типів. Тут ми наприклад можемо послатись на дані від французької дослідної установи Institute Action Resilience (IAR, або ж Інститут стійкості), за якими перед лютим 2022 року армія РФ мала на складах зберігання лише 7 тисяч танків, які було реально відновити до боєздатного стану, із них танків типу Т-80 (ідентифікованих) – усього 624 машини.

Передача партії Т-80БВМ від "Уралвагонзаводу", вересень 2022 року, фото з відкритих джерел

В свою чергу, із цих згаданих 624 танків Т-80 чітко за модифікаціями була ідентифікована лише половина машин - 151 одиниця Т-80БВ та 170 одиниць Т-80УД, і щодо останніх слід звернути окрему увагу.

Для самих росіян Т-80УД, за деякими твердженнями, вважався "проблемним", оскільки дизельні двигуни до цих танків виготовлялись у Харкові, а комплектуючі до цих силових установок дістати в потрібній кількості для РФ начебто було проблемою. Через що, схоже, самі окупанти до останнього не "поспішали" знімати з консервації саме Т-80УД, але нещодавно з’явились кадри, що рашисти навіть і такі танки уже везуть для ремонту після бази зберігання. Що таки демонструє, наскільки реально близьким до вичерпання є запас танків Т-80 у росіян, і чому саме по цьому типу танків вирішили поновити випуск "з нуля".

Росіяни везуть залізницею зняті з консервації Т-80УД, вересень 2023 року, зображення з відкритих джерел

В свою чергу, автори ресурсу btvt припускають, що якщо росіяни і справді поновлять випуск Т-80, то це буде скоріше не "оригінальна" радянська машина, а уже вдосконалений танк за проектом "Бурлак", котрий свого часу був "похований" на користь проекту Т-14 "Армата".

Окрім характерної форми башти, вдосконалений Т-80 за проектом "Бурлак" відрізняється розміщенням автомата заряджання в ізольованому відсіку башти, і також ізоляцією палива у захищених відсіках, що загалом підвищує шанси на виживання екіпажу саме в такій машині.

Наскільки багато часу та ресурсів знадобиться рашистам для відновлення випуску Т-80 "з нуля" - питання насправді відкрите. Але можливо, що Міноборони РФ вирішило запустити цей проект саме як "замінник" мертвонародженої "Армати", яка змогла доїхати на фронт лише в уяві кремлівських пропагандистів.

Доопрацьований Т-80 за проектом "Бурлак" під час випробувань, архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Що це за ракети з касетними боєприпасами, які США можуть дати України