xcounter
#

Що це за ракети з касетними боєприпасами, які США можуть дати України

8255
Тактичні ракети MGM-140 ATACMS та M142 HIMARS, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Тактичні ракети MGM-140 ATACMS та M142 HIMARS, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Наскільки близький Білий Дім до рішення нарешті дати ЗСУ далекобійні балістичні ракети

Адміністрація Президента США Джозефа Байдена "близька до того", щоб прийняти рішення про передачу Україні ракет, споряджених касетними боєприпасами.

Після успішного прикладу з використанням касетних 155-мм снарядів DPICM в розпорядженні ЗСУ Білий Дім тепер розглядає варіант передати нашій країні або один, або два типи ракет із касетним спорядженням типів GMLRS або ж ATACMS. Якщо рішення по цій зброї буде прийнято швидко, то ці ракети можуть бути оперативно доставлені в Україну, але сам Джозеф Байден ще не поспішає ухвалювати рішення, остерігаючись можливої ескалації. Про це йдеться в публікації видання Reuters.

Читайте також: РФ з 2022 року поставила Малі два штурмовика Су-25 і обидва не прослужили й року
Інфографіка, що відображає увесь арсенал до M270A1 та M142 HIMARS, зображення з відкритих джерел

В свою чергу, від Defense Express вважаємо за потрібне деталізувати, про які саме типи "ракет з касетними боєприпасами" тут може йти мова, і наскільки вони є потужною зброю.

Зокрема, що стосується ракет "типу GMLRS" із касетним спорядженням, то ймовірно журналісти Reuters тут мали на увазі некеровані реактивні снаряди M26, які мають саме касетну БЧ, але дальність стрільби яких обмежена в 45 км.

Раніше в західних ЗМІ уже звучали сигнали про те, що в США розглядають варіант передати Україні касетні реактивні снаряди M26 як більш потужнішу зброю, порівняно із касетними 155-мм снарядами DPICM.

Що стосується ракет ATACMS із касетним спорядженням, то тут може бути одразу два варіанти.

Перший – базовий варіант ATACMS Block I, він же M39, MGM-140 або ж MGM-140A. Дальність стрільби складає всього 165 км, натомість маса касетної БЧ сягає 570 кг при стартовій масі ракети в 1650 кг, спорядження – аж 950 суббоєприпасів M74, кожен з яких може накривати площу до 15 квадратних метрів. Ймовірне відхилення від цілі – до 250 метрів, система наведення – інерційна, з використанням лазерного гіроскопа.

Запуск тактичної ракети MGM-140 ATACMS із системи M270, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Другий варіант - ATACMS Block IA або ж M39A1, де дальність стрільби підвищена до 290 км, але натомість маса БЧ зменшена до 150 кг, спорядження – 300 суббоєприпасів М74, система наведення – комбінована.

Читайте також: У РФ розробляють дешевший аналог "Ланцета" - дрон-камікадзе "Скальпель"