xcounter
#

Є зенітка Tridon Mk2 аж на 12,5 км, яка ідеальна проти "Орлан-10"

26691
Tridon Mk2 від BAE Systems
Tridon Mk2 від BAE Systems

Чим ця система ще примітна, окрім заявленої високої дальності стрільби

BAE Systems в рамках оборонної виставки Eurosatory 2024 демонструє зенітно-артилерійську систему під позначенням Tridon Mk2, яка створена на базі морської гармати Bofors 40 Mk4 калібру 40 міліметрів та має заявлену дальність стрільби до 12,5 кілометрів включно.

Зазначається, що Tridon Mk2 має спеціалізацію саме під ураження безпілотних літальних апаратів різних типів, ця система використовує програмовані боєприпаси Bofors 3P, і що найбільш важливо – ця ітерація комплексу Tridon Mk2 адаптована для розгортання на різних типах шасі, зокрема цивільних вантажівках. Про це йдеться в публікації порталу Shephard Media.

Читайте також: Чи може "Прометей" збивати ATACMS: які реальні можливості ракети 77Н6-Н​/1 від російського С-500

Перша презентація цієї зенітної системи відбулась минулоріч під час оборонної виставки DSEI 2023, тоді ця система мала позначення Bofors 40mm Mk4 L. Однак нюанс в тому, що тоді ця установка була адаптована лише під спеціалізоване шасі з колісною формулою 8x8, як наприклад Rheinmetall MAN HX, котре обране для шведської армії під нову партію колісних САУ Archer.

Щоб покращити рівень гнучкості розгортання своєї Tridon Mk2, інженери BAE Systems почали працювати у відповідному напрямку осінню 2023 року, а уже взимку 2024 року відбулись перші випробувальні стрільби цієї зенітки, встановленої на шасі цивільної вантажівки Volvo. Водночас заявляється, що Tridon Mk2 також можна встановлювати на гусеничні всюдиходи BvS 10.

Tridon Mk2 від BAE Systems

Окрім гнучкості розгортання, по Tridon Mk2 заявляються також й інші переваги – наприклад, наявність електроприводу під башту, що спрощує адаптацію під різні транспортні засоби; заявляється також можливість регулювання темпу стрільби в діапазоні від 200 до 300 пострілів на хвилину.

Звісно, ця розробка має свої нюанси. Наприклад, в BAE Systems уточнюють, що цикл виробництва Tridon Mk2 складає до 15 місяців від моменту укладення контракту до моменту поставки замовнику.

Там також деталізують, що під цю зенітку кожне шасі треба доопрацьовувати окремо: наприклад, на цивільній вантажівці Volvo треба було зміцнити кабіну, на всюдиході BvS 10 треба ставити виносні опори для стабілізації під час стрільби.

Tridon Mk2 від BAE Systems

Однак від Defense Express вважаємо за потрібне наголосити, що Tridon Mk2 в поточних умовах може бути найбільш оптимальним інструментом для знищення рашистських БПЛА "Орлан-10".

В даному випадку навряд чи можна вважати завищеним показник дальності стрільби в 12,5 кілометрів, оскільки Bofors 40 Mk4 – це стандартна автоматична гармата для кораблів деяких країн Європи, яка експлуатується ще із 2000-х років. Тому логічно, що якби мав місце факт завищення "паперового" показника дальності ведення вогню, це б стало публічно відомим.

Крім того, тут важливим є фактор використання відносно дешевих програмованих боєприпасів для стрільби на велику дальність, що може бути гарним замінником для ЗРК малої дальності.

Морська Bofors 40 Mk4 від BAE Systems
Читайте також: Завод Rheinmetall в Україні відкрито і це про реальні строки щодо інших спільних проєктів