xcounter
#

Чи може "Прометей" збивати ATACMS: які реальні можливості ракети 77Н6-Н​/1 від російського С-500

38293
Пускова ЗРК С-500 "Прометей"
Пускова ЗРК С-500 "Прометей"

Зенітні ракетні комплекси С-300 та С-400 виявилися абсолютно неефективними проти балістичних ракет ATACMS, тож рашисти тепер вимушені розташувати у Криму

Очільник Головного управління розвідки Міноборони України в ефірі телемарафону "Єдині новини" вчора, 12 червня, заявив, що російське окупаційне військо вже розмістило у тимчасово окупованому Криму елементи свого новітнього ракетного комплексу С-500. "Це буде досить дослідне застосування. Але вони вже з’явилися там", — відзначив Буданов.

Він наголосив, що такий крок противника — "цілком очевидний", бо ворог зараз працює над посиленням своєї протиповітряної оборони на півострові. Тим паче коли зенітні ракетні комплекси С-300/400 продемонстрували абсолютну безпорадність проти американських балістичних ракет ATACMS, які є на озброєнні Сил оборони України.

Читайте також: Російський С-500 "Прометей": відокремлення міфів від реальності, що це за ЗРК і що він може

Нагадаємо — лише за перші три дні цього тижня Генштаб відзвітував про дві потужні атаки на позиції російських ЗРК С-300 та С-400 у Криму, вночі 10 та 12 червня, у результаті першої атаки по супутникових знімках зафіксовано знищення щонайменше радіолокаційну станцію РЛС 48Я6-К1 "Подлет", а також командний пункт 5Н63С з радіолокатором підсвічування цілей та наведення ракет 30Н6.

Тому цілком зрозуміло, що методичні та результативні удари ATACMS змушують ворога кинути в бій чергову розпіарену "вундерваффе" С-500 "Прометей" — ще на початку цього року після проведення випробування цього ЗРК російські пропагандисти заявили, що С-500 підтвердив здатність збивати як балістичні ракети, так і гіперзвукові цілі завдяки потужним радарам, електронно-обчислювальному комплексу і високоманевреним зенітним ракетам.

С-500
С-500 "Прометей", фото ілюстративне

Раніше Defense Express вже детально аналізував, що це за ЗРК С-500 і на що він дійсно здатний, тож ту акцентуємо на головному — для боротьби з балістичними (і нібито гіперзвуковими) ракетами "Прометей" має ракети 77Н6-Н/1 (версія ракети 9М82 від С-300В), які мають "паперову" дальність у 500-600 км, реальні показники цілком можуть бути меншими, але тут насправді головне те, наскільки ефективно ці протиракети будуть збивати ATACMS.

Але нюанс в тому, що ракета не має опції кінетичного перехоплення, а лише близький підрив. Тож її можна порівняти з тою ж ракетою GEM-T від Patriot PAC 2. І тут варто згадати, що хоч для PAC-2 спершу і декларувалися можливості боротьби з балістичними ракетами, але згодом виявилося, що вони мають досить низьку ефективність проти цих цілей.

ракета 77Н6-Н ЗРК С-500
Пускова С-500 "Прометей" та ракета 77Н6-Н

Що своєю чергою стало поштовхом до реалізації доволі вартісної програми зі створення кінетичних перехоплювачів і появи ракети PAC-3, які ефективно показали себе проти російських аеробалістичних ракет "Кинжал".

Тож навряд чи С-500 "Прометей" з ракетами без можливості кінетичного перехоплення може стати "геймчейндежром", який нівелює загрозу для ППО російського війська у вигляді ракет ATACMS. Хоча можна припустити, що використання противником цього ЗРК може частково знизити ефективність цих балістичних ракет.

Читайте також: Шойгу так злякався дронів з "бавовною" на 3000 км, що до Москви стягнуть С-350 та навіть С-500