xcounter
#

Не тільки F-16: про які ще літаки від США йде мова на основі безпекової угоди

14503
F/A-18 та F-16 (фото: NATO Allied Air Command)
F/A-18 та F-16 (фото: NATO Allied Air Command)

Також безпекова угода із США на пряму торкається протиповітряної та протиракетної оборони України

Після підписання безпекової угоди між Україною та США, яке відбулось вчора, 13 червня, на саміті G7 в Італії, український президент Володимир Зеленський на прес-конференції зазначив, що угода "має гарні положення щодо нашої оборони" та закріплює постачання "бойових ескадрилей Україні".

"Я не помилився, у множині, ескадрилей, які включають, але не обмежуються F-16. Ми працювали довгий час задля цього", - заявив Володимир Зеленський. Окрім того, він також зазначив що угода має конкретику стосовно систем Patriot.

Читайте також: Словенія дала Україні навіть старі югославські бронемашини BOV, схожі на БРДМ-2

Також вже доступний офіційний текст самої Двосторонньої безпекової угоди між Україною та Сполученими Штатами Америки, яка містить окреме положення щодо посилення Повітряних сил ЗСУ. Відповідно нього, США мають працювати над "закупівлею ескадрилей сучасних винищувачів" із доволі конкретним зазначенням, що мова йде про винищувачі четвертого покоління "включно з, але не обмежуючись, багатоцільовими літаками F-16". А окрім цього щодо транспортних, розвідувальних та інших літальних апаратів включно із безпілотними.

Важливо зазначити, що оновлення Повітряних сил ЗСУ має відбуватися "головним чином через союзницький консорціум", який США мають координувати й окрім закупівлі літаків передбачається їх забезпечення озброєнням та підготовкою.

Таким чином коли мова йде про не тільки F-16, це торкається можливостей постачання винищувачів 4 покоління, до якого належить, якщо брати американські літаки ще F-15, включно з F-15EX та F/A-18. Також мова йде про всі європейські винищувачі, бо єдиним літаком п'ятого покоління, який сьогодні виробляється серійно є F-35.

F-15EX
F-15EX

Увагу слід приділити ще одному окремому пункту угоди із США, який стосується протиповітряної та протиракетної оборони. Попри те, що у ньому закріплено нібито доволі загальне формулювання, що США зобов'язуються "підтримувати Україну в розбудові багаторівневої, інтегрованої системи протиповітряної та протиракетної оборони", та здійснення кроків для "переходу до сучасної архітектури ППО України", воно має дуже цікаве уточнення.

Бо всі ці зусилля мають розширити можливість ППО та ПРО України, як на тактичному, так і стратегічному рівні. А коли мова йде про стратегічний рівень ППО та ПРО, то це про доволі складні системи, які призначені для дійсно глобальних конфліктів. І, зокрема, так об'єкти, як Aegis Ashore з ракетами SM-3, які є основними елементами протиракетної оборони США у Європі, якраз і є прикладом такого стратегічного рівня.

Читайте також: Є зенітка Tridon Mk2 аж на 12,5 км, яка ідеальна проти "Орлан-10"