xcounter
#

США отримали перший стройовий надпотужний F-15EX, який Boeing готовий продавати на умовах локалізації

23039
F-15EX Eagle II (всі фото: US DoD)
F-15EX Eagle II (всі фото: US DoD)

F-15EX від Boeing, попри загрозу зриву строків, починає посилювати повітряні сили США і мова йде про винищувач з ультимативним боєзапасом на 14 AIM-120, чи 28 високоточних бомб

Boeing здійснив перше постачання першого стройового винищувача F-15EX до повітряних сил США, який посилив 142-гє авіакрило нацгвардії у штаті Орегон.

Це є важливою віхою для цієї машини, бо до цього було передано лише чотири дослідні машини, і перший такий F-15EX був переданий ще у березні 2021 року. Але тепер мова йде про машину, яка повністю боєготова - combat-ready, як зазначили у компанії.

Читайте також: "Лютий" долетів до Моздока звідки злітають Ту-22М3 та МиГ-31К: у РФ посипались із доказами про "все збили"

Також у Boeing анонсували передачу ще однієї стройової машини, що має закрити перший транш винищувачів з індексом 1B. При цьому в цілому, попри всі загрози зриву строків, все проходить у межах загального плану, бо граничний строк постачання цієї партії був визначений у межах до середини 2024 року. І це сталось попри побоювання Пентагону у малих темпах виробництва літак та відставання від графіка передачі окремих машин, про що активно говорилось ще у листопаді 2023 року.

Водночас сказати, що програма F-15EX відбувається безхмарно дуже важко, бо замовлення на них вже скоротилось з 144 машин до 104, про що було офіційно повідомлено у березні 2023 року. І це ще не найгірший варіант, бо свого часу навіть лунала цифра у 80 одиниць.

При цьому таке скорочення було зустрінуто з аргументованою критикою, бо у цій машині фахівці вбачають унікальні можливості, які пов'язані із надвисокими можливостями щодо дальності польоту та кількості озброєння, яке може брати F-15EX. І це підкріплено потужною РЛС AN/APG-82 з AESA та системою РЕБ EPAWSS, яка дозволяє "розчищатимуть шлях" для F-35.

Хоча загалом концепція використання F-15EX у повітряному бою передбачає "вивантаження" на противника величезної кількості ракет AIM-120D. Бо цей літак на нових тримачах озброєння AMBER може нести до 14 таких ракет. Для порівняння, F-35 у внутрішніх відсіках може нести лише 4 таких ракети.

Окрім того, для ударів по наземних цілях F-15EX може нести до 28 малогабаритних бомб типу SDB, що перетворює його на справжній бомбовоз. А загалом, за рахунок нових двигунів GE F110 корисне навантаження літака становить до 13,4 тонни.

А на останок можливо нагадати, що у 2021 році у Boeing були готові почати опрацювання питання постачання в Україну F-15EX. Більше того, як показує практика, при вірному підході можливо отримати дуже цікаві умови такого постачання. Наприклад, Польщі Boeing пропонує навіть часткову локалізацію F-15EX.

Читайте також: Що означає для Німеччини можлива передача вже четвертого Patriot і на скільки це реально