xcounter
#

Що означає для Німеччини можлива передача вже четвертого Patriot і на скільки це реально

12209
Пускові Patriot (всі фото: NATO Allied Air Command)
Пускові Patriot (всі фото: NATO Allied Air Command)

Німеччина вже віддала чверть своїх Patriot, але є фактор, який прямо вказує, що Берлін зможе надати ЗСУ й третину

Попри те, що Німеччина вже продемонструвала передачу до України рекордної кількості зенітних ракетних комплексів Patriot - фактично три батареї, зараз почались розмови про те, що Берлін розглядає можливість передачі й четвертої.

Наразі це лише неофіційна інформація, про те, що німецький уряд розглядає таку можливість. Але справа в тому, що чотири Patriot для Німеччини - це 30% від всієї їхньої кількості на рівні 2021 року. Нагадаємо, що перший цей ЗРК був переданий країною разом із Нідерландами, які надали декілька пускових, а "ядро" комплексу - РЛС та командний пункт були німецькими. Цей Patriot посилив ЗСУ на рівні весни 2023 року.

Читайте також: Так в світі треба транспортники, що є покупці на списані "британські" C-130J
Patriot

Згодом у грудні 2023 року Берлін офіційно підтвердив передачу ще одного Patriot із зазначенням, що він почне захищати небо України до кінця 2024 року. А у квітні 2024 про невідкладну передачу ще одного ЗРК. І станом на цей момент кількість Patriot у Бундесвері скоротилась із 12 до 9. І тому дискусія, чи готові німецькі збройні сили скоротити кількість ЗРК до 8 може бути доволі запеклою.

Але справа в тому, що у березні 2024 року Німеччина замовила у Raytheon додаткові ЗРК Patriot PAC3 MSE на загальну суму 1,2 млрд доларів. Кількість замовлених комплексів, як повідомили у німецькому оборонному відомстві складає чотири батареї. Причини такої малої вартості батареї, бо інші країни за таку суму можуть розраховувати лише на одну батарею, не повідомлялись.

Можливо мова йде про постачання в обмеженому складі, та/або про постачання без ракет. Особливо враховуючи те, що MSE виробляється не Raytheon, а Lockheed Martin. А, для розуміння, вартість протиракети MSE на експорт 3-4 млн доларів. І якщо мова йде про 4 батареї із 8 пусковими, то вартість лише одного повного боєкомплекту потягне на 1,5-2 млрд доларів.

Також слід додати, що саме у Німеччини на підприємстві COMLOG відкрито виробництво ракет GEM-T і Німеччина вже зробила у нього замовлення у межах загального європейського замовлення на 1000 одиниць.

Patriot GEM-T
Пуск GEM-T з Patriot

Варто нагадати, що рішення закупити чотири Patriot аргументувалось, потребою компенсації переданих до України ЗРК, а також необхідністю посилити власну ППО та ПРО. Але на рівні квітня з'явилась непідтверджена інформація, що німецький уряд готовий подвоїти своє замовлення та збільшити витрати на до 2,6 млрд євро, закупивши ще чотири батареї.

Таким чином питання чи дійсно Німеччина може віддати ще одну батарею Patriot вочевидь на пряму залежить від цього рішення. А окрім цього - від строків постачання, бо міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус вже прямо заявив, що Бундесвер має бути готовим до війни з РФ до 2029 року.

Читайте також: Вночі під час обстрілу вперше збито крилату ракету Х-101 з касетною бойовою частиною