xcounter
#

Так в світі треба транспортники, що є покупці на списані "британські" C-130J

4575
Британський C-130J в своєму останньому польоті, архівне фото від Royal Air Force
Британський C-130J в своєму останньому польоті, архівне фото від Royal Air Force

Цікавим був і сам факт списання цих літаків, і темпи викупу цих "бортів"

Під час міжнародного аерокосмічного салону ILA 2024 в Берліні представники Міноборони Великої Британії та корпорації Lockheed Martin заявили, що виведені влітку минулого року військово-транспортні літаки C-130J зі складу Королівських ВПС мають значний попит на зовнішньому ринку, і що уже навіть є гарантовані покупці на викуп цього повітряного флоту.

Однак більше деталей можна буде озвучити лише після того, як США дасть офіційні дозволи на продаж колишніх "британських" транспортників C-130J іншим країнам. Про це пише портал ZBiAM.

Читайте також: Замовлення на 20 Eurofighter завантажать лінію до 2032 року

Зазначається, що на даний момент уже є покупці, які готові викупити "від 10 до 14" транспортників літаків типу C-130J. При цьому автори порталу припускають, що в числі можливих покупців можуть бути зокрема країни НАТО, бо наприклад нещодавно Швеція та Греція заявляли намір придбати додаткові військово-транспортні літаки.

Велика Британія свої C-130J замовила у США в 1994 році. Початковий портфель складав 25 "бортів", але в процесі британці зменшили замовлення до 15 літаків, п’ять "зайвих" літаків із цього замовлення викупив Бангладеш, два – Бахрейн, один – США.

C-130J Hercules зі складу Королівських ВПС Великої Британії, ілюстративне фото з відкритих джерел

При цьому доволі показовим є те, що британці вирішили списати свій флот C-130J саме по причині поганого технічного стану: ці літаки відпрацювали своє під час війни у Іраку в 2003 році та під час війни в Афганістані.

При цьому все рівно знайшлись покупці на ці "Геркулеси", що заодно демонструє, наскільки високим у світі є попит на військово-транспортні літаки зараз.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Бельгія озброїться H145M, яким замінить Agusta A109 та вкрай проблемні NH90 TTH.

C-130J Hercules зі складу Королівських ВПС Великої Британії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: РФ спише останні чотири військово-транспортні Ан-22 "Антей", які доволі рідко літали