xcounter
#

Бельгія озброїться H145M, яким замінить Agusta A109​ та вкрай проблемні NH90 TTH

1960
H145M (всі фото: Airbus Helicopters)
H145M (всі фото: Airbus Helicopters)

H145M від Airbus продовжує набирати популярність як вертоліт збройних сил, з відповідними можливостями не лише транспортування, а й ударними функціями

Бельгія стала черговою країною, яка з метою посилення своєї вертолітної компоненти обрала H145M від Airbus. Відповідне замовлення оприлюднено оборонним відомством країни й передбачає закупівлю 15 цих багатофункціональних вертольотів для війська та ще двох для поліції.

Вартість замовлення не розголошується, але постачання мають бути здійснені до 2027 року. Також не відома точна конфігурація машин, але, як повідомляє ArmyRecognition, вертольоти будуть використані для медичної евакуації та тактичного транспортування військ. Це пов'язано із тим, що задачею машин є заміна застарілих Agusta A109 та вкрай проблемних NH90 TTH.

Читайте також: Іспанія хвалиться розгортанням в Словаччині бригади із ЗРК малої дальності Mistral
H145M

Але з боку Defense Express зазначимо, що H145M є вкрай універсальною машиною, яка легко виконує, як транспортні функції, так і бойові ударні місії. При цьому використовуючи доволі широкий асортиментозброєння, включно із протитанковими ракетами Spike.

Саме тому цей вертоліт був обраний міністерством оборони Німеччини, як значно дешевша, хоча об'єктивно і не така потужна, альтернатива AH-64E Apache Guardian. І Бундесвер, відповідно до контракту, який був укладений у грудні 2023 року, отримає 62 одинці багатоцільових вертольотів H145M (+ опціон на ще 20), з яких 24 мають бути в ударній версії. Орієнтовна вартість контракту на всі 82 машини тоді називалась у межах 3 млрд євро, а за ці кошти можливо закупити десь близько 26-28 Apache.

Зазначимо, що окрім Німеччини цей вертоліт у країнах НАТО також використовує Велика Британія, Люксембург, Угорщина та Албанія, а також США, де він стоїть на озброєнні під індексом UH-72 Lakota. А загалом мова йде про понад 30 країн-операторів цієї машини, включно з Україною, де вони експлуатуються МВС.

А загалом мова йде про машину з максимальною злітною вагою 3800 кг, з яких корисного навантаження 1893 кг. Два двигуни Arriel 2E від Safran мають максимальну злітну потужність у 667 кВ при максимальній аварійній 800 кВ. Максимальна дальність польоту зі стандартними паливними баками складає 637 км, а час у повітрі до 3,5 години. Екіпаж складається з одного чи двох пілотів, у транспортному відсіку можливо розмістити до 10 осіб.

H145M

Читайте також: Індія втратила вже одинадцятий Су-30МКИ, які регулярно б'ються у катастрофах