xcounter
#

Іспанія хвалиться розгортанням в Словаччині бригади із ЗРК малої дальності Mistral

2712
ЗРК Mistral іспанської армії, фото ілюстративне, наводить Infodefensa
ЗРК Mistral іспанської армії, фото ілюстративне, наводить Infodefensa

НАТО зібрало на словацькій території цікаву "збірну солянку", на що варто звернути окрему увагу

Уряд Словаччини постійно демонструє русофільську позицію, але схоже, що це доволі мінімальним чином впливає на зусилля, які Альянс докладає для колективного захисту словацької території. Так, на початку травня цього року були повідомлення, що Італія може передати Україні ЗРК SAMP/T, котрий до березня 2024 року прикривав повітряний простір Словаччини, і це виглядало як логічний наслідок дій очільника уряду Роберта Фіцо.

Але при цьому саму Словаччину й далі захищатиме об’єднаний контингент військ НАТО, і в цій історії цілком неіронічно проситься прикметник "іспанський".

Читайте також: "Невидимий ведений" для повітряних сил Німеччини від Airbus: які місії він буде виконувати разом з винищувачами
Спільні тренування словацьких та іспанських військових під навчань НАТО в листопаді 2023 року, фото - EMAD

Портал Infodefensa пише, що з липня цього року багатонаціональний бригадний компонент НАТО в Словаччині очолить Іспанія, котра розгорне на словацькій території підрозділи своєї бригади Galicia. Там для початку привертає увагу сам факт, що іспанський контингент матиме 250 одиниць техніки, зокрема бронетехніки.

І також – заявлений момент, "що іспанська армія надасть Словаччині можливості протиповітряної оборони" розгортанням комплексів Mistral малої дальності. Особливість ситуації в тому, що сама Іспанія має отримати лише 500 ракет до цього комплексу в проміжку до 2026 року.

Ну і окремо цікаво, що іспанські військові на даний момент ще розглядають питання, чи розміщувати їм на території Словаччини свої ударні гелікоптери Tiger та багатоцільові NH90 із складу армійської авіації.

Спільні тренування словацьких та іспанських військових під навчань НАТО в листопаді 2023 року, фото - EMAD

Як далі деталізовує Infodefensa, крім іспанської бригади, територію Словаччини в складі цього контингенту захищатиме також португальський танковий підрозділ на Leopard 2 та чеський механізований підрозділ.

У всьому наведеному вище привертають увагу одночасно два моменти. Перший – ведення оборонного планування не тільки із логіки достатності сил та засобів, але і явно з мотивів престижу також. Другий момент – цікавою виглядає сама по собі "збірна солянка", яку Альянс зібрав для такої неочевидної задачі, як прикриття Словаччини на випадок гіпотетичної агресії РФ.

Читайте також: Франція проведе спецнавчання, як завадити російській РЕБ глушити GPS