xcounter
#

Франція проведе спецнавчання, як завадити російській РЕБ глушити GPS

2795
Російська станція РЕБ "Красуха-4" на позиції, ілюстративне фото з відкритих джерел
Російська станція РЕБ "Красуха-4" на позиції, ілюстративне фото з відкритих джерел

До цієї справи французькі військові підійшли із справжнім розмахом

Повітряно-космічні сили Франції 27 травня цього року почали навчання "Чорна корона 24", мета проведення яких – зрозуміти, як саме можуть працювати російські засоби радіоелектронної боротьби, які "глушать" сигнал GPS для цивільної авіації країн Заходу, і заодно напрацювати формати можливої протидії таким діям рашистів.

Умови проведення цих навчань прямо передбачають, що в проміжок з 27 травня по 7 червня 2024 року певна частина повітряного простору Франції буде закриватись для експериментів у сфері РЕБ, на що видаватимуться відповідні NOTAM. Про це пише портал Opex360.

Читайте також: У ЗСУ нарешті офіційно показали ЗРК "Оса" з новими ракетами (відео)
Зона, яка буде охоплена під час проведення навчань "Чорна корона 24", ілюстративна схема від Opex360

Автори видання деталізують, що сам факт старту таких навчань виявився сюрпризом для французької цивільної авіації. Бо в теорії відповідне оповіщення SupAIP (постійної аеронавігаційної інформації) завчасно мало би з’явитись у системі Meteor від Управління безпеки цивільної авіації (DSAC) Франції, але цього на практиці не відбулось.

Стверджується, що за умовами навчань "Чорна корона 24" французькі військові глушитимуть сигнал GPS лише 2-3 години на день у визначеній зоні.

При цьому глушіння відбуватиметься на двох ешелонах - в радіусі 160 кілометрів та на висоті 1,5 кілометрів, та в радіусі 320 кілометрів на висоті 5 кілометрів.

Одна із рашистських систем 14Ц227 "Тобол" на території РФ, зокрема показано стаціонарний антенний комплекс, зображення з відкритих джерел

Які засоби планують використовувати французькі військові під час цих навчань, не зазначається. Автори Opex360 хіба що висловлюють припущення, що росіяни для "глушіння" сигналу GPS навіть у випадку із цивільною авіацією Заходу можуть послуговуватись своїми системами РЕБ 14Ц227 "Тобол" та "Красуха-4".

Раніше Defense Express розповідав про те, що РФ продала Ефіопії комплекс РЕБ "Красуха-4", і тут питань більше, чим відповідей.

Російська станція РЕБ "Красуха-4" на параді в Ефіопії, жовтень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Туреччина продала зенітні Korkut неназваній країні - у 2021 році він пропонувався ЗСУ і це аналог Skynex