xcounter
#

"Невидимий ведений" для повітряних сил Німеччини від Airbus: які місії він буде виконувати разом з винищувачами

3305
Germany Air Force
Germany Air Force

Йдеться поки що про повнорозмірну модель безпілотника, яка передусім має посилити німецькі повітряні сили

Компанія Airbus вчора, 3 червня, на своєму офіційному сайті повідомила, що на міжнародній аерокосмічній виставці ILA, що з 5 по 9 червня триватиме у Берліні в Німеччині, продемонструє свою нову концепцію Wingman — повнорозмірну модель так званого "веденого" безпілотного літального апарату.

"Це дрон винищувального типу, яким буде керувати пілот бойового літака, такого як Eurofighter, і який зможе виконувати завдання з високим ризиком, які є дуже загрозливі для пілотованих літаків", — йдеться в повідомленні Airbus.

Читайте також: Франція та Німеччина після танків й літаків хочуть зробити далекобійну ударну зброю
ведений безпілотник
Концепція "веденого" безпілотника від Airbus

У компанії відзначають, що модель, яку вони продемонструють на виставці — це такий собі "шоу-кар", який демонструє низку різних можливостей, які можна втілити у безпілотному "веденому" — малопомітність, інтеграція озброєння, датчики, рішення для зв’язку тощо. Цілком ймовірно, що згодом не всі функції залишаться у серійному виробі.

"У цьому аспекті модель, представлена на виставці ILA в Берліні, буде основою та каталізатором для формування вимог до дизайну для кожного покоління "ведених", — відзначають в Airbus.

Як заявив гендиректор Airbus Defence and Space Міхаель Шьоллхорн, їхня концепція "веденого" — це відповідь на заявлену потребу у такому безпілотнику від повітряних сил Німеччини. Новий дрон має літати разом з пілотованими винищувачами до того часу, поки в експлуатацію не буде введена бойова авіаційна система майбутнього FCAS. "Ми будемо й далі розвивати та удосконалювати це нововведення, щоби зрештою запропонувати ПС Німеччини доступне рішення з характеристиками, необхідними для максимізації ефекту та примноження міці її винищувального парка до 2030-х років", — відзначає гендиректор компанії.

FCAS Airbus
Концепція FCAS від Airbus, фото ілюстративне

Відзначається, що на полі бою "ведений" від Airbus може виконувати низку різних завдань — від розвідки та постановки завад і до ураження цілей як на землі, так і в повітрі. Водночас пілоти так званих "командних" винищувачів зможуть контролювати перебіг місії і залишатимуть за собою право приймати рішення про ураження.

Нагадаємо, що Німеччина разом з Францією та Іспанією є учасниками бойової авіаційної програми майбутнього FCAS, яка, серед усього, передбачає створення винищувача шостого покоління, а також й безпілотного "вірного веденого", тож цілком ймовірно, що представлений Wingman від Airbus стане основою для подальшої роботи у напрямку створення такого безпілотника вже для програми FCAS.

Читайте також: Виробник AASM Hammer​, які постачаються ЗСУ, може виробляти 90 далекобійних бомб на місяць