xcounter
#

Виробник AASM Hammer​, які постачаються ЗСУ, може виробляти 90 далекобійних бомб на місяць

11522
AASM Hammer, фото — Safran
AASM Hammer, фото — Safran

За попередніми планами, Україна у цьому році має отримати загалом 600 цих високоточних бомб.

Ще на початку цього року у Франції підтвердили свої плани посилити українське військо високоточними далекобійними бомбами AASM Hammer — всього протягом року французи пообіцяли поставити 600 бомб, по 50 одиниць на місяць. Також одразу стало відомо, що зброя була успішно адаптована для експлуатації з радянських літаків типу "Міг" та "Су".

Водночас у березні було вперше зафіксовано використання цього озброєння Силами оборони України — наші військові вдарили бомбою AASM Hammer по ворогу на Авдіївському коксохімічному заводі. А пізніше того ж місяця з’явилося перше фото винищувача МіГ-29 ПС ЗСУ з цією бомбою (точніше, AASM Hammer-250) на пілоні під крилом.

Читайте також: Для чого Франція свої AASM Hammer окремо інтегрує на F-16 ЗСУ
МіГ-29 з керованою авіабомбою AASM Hammer-250
МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ із французькою керованою авіабомбою AASM Hammer-250, весна 2024 року, фото НІП "Тиск"

Як сьогодні розповідає виданню La Tribune Олів’є Андрієс, генеральний директор компанії Safran (виробник AASM Hammer), то сьогодні Україні дійсно постачається до 50 одиниць на місяць цих високоточних бомб, поставки здійснюються зі складів повітряних сил Франції.

Разом з тим, Андрієс відзначає, що сьогодні компанія може виробляти близько 90 бомб на місяць. "Це значно вище того, що ми зараз пропонуємо. Ми готові це зробити. Просто держава повинна попросити нас це зробити", — наголошує гендиректор Safran. Він відзначає, що сьогодні тривають перемовини, які зрештою можуть призвести до ймовірного поповнення запасів та можливого збільшення виробництва AASM Hammer.

І хоча Андрієс не говорить про збільшення постачання цих бомб Україні, але можна обережно припустити, що це цілком ймовірний сценарій за умови розширення виробництва керованих авіабомб AASM Hammer, можливо, можна розраховувати на декілька десятків додаткових бомб на місяць. Тим паче, що, як раніше розповідав Defense Express, ці бомби не є дефіцитними.

Читайте також: Італія уже вдруге обіцяє Україні SAMP/T, але з Кувейта, і це дещо пояснило