xcounter
#

Італія уже вдруге обіцяє Україні SAMP/T, але з Кувейта, і це дещо пояснило

8579
SAMP/T
SAMP/T

Чи завжди наявні "на папері" ЗРК можуть фізично бути на території тої чи іншої країни Заходу

В західній пресі знову циркулюють повідомлення про те, що Італія планує виділити Україні вже другу батарею ЗРК SAMP/T. Вперше такі повідомлення з’явились ще на початку травня 2024 року, і уже на той момент заявлявся своєрідний "дедлайн" по виділенню SAMP/T від Італії - до 13 червня, до засідання G7 в Апулії.

Але тут ми хочемо звернути увагу ось на що. В перший раз (тобто на початку травня 2024 року) першоджерелом виступало італійське видання La Repubblica, і там був недвозначний натяк на те, що для ЗСУ може бути виділений той SAMP/T, котрий італійські військові ще у березні 2024 року вивели з території Словаччини.

Читайте також: Туреччина продала зенітні Korkut неназваній країні - у 2021 році він пропонувався ЗСУ і це аналог Skynex
Розгортання італійського SAMP/T в Кувейті, архівне фото з відкритих джерел

Зараз же, судячи з усього, "концепція помінялась" буквально на ходу. Бо тепер, як пише Reuters, котре тут виступає першоджерелом, Італія хоче виділити Україні свою батарею SAMP/T, котрий на даний момент взагалі виконує завдання на території Кувейту, і по якому строки повернення на батьківщину наразі взагалі неясні.

Умови, за яких італійська батарея SAMP/T опинилася на території Кувейту та зараз виконує завдання, виглядають окремо специфічно. Це розгортання відбулось ще в листопаді 2021 року, одночасно в рамках двох процесів – двосторонніх домовленостей між Італією та Кувейтом щодо оборонної співпраці, та заодно в рамках союзницьких зобов’язань офіційного Риму перед США в рамках операції Inherent Resolve по протидії терористам ІДІЛ.

Деталі по бойовій роботі італійського SAMP/T в Кувейті відкритому доступі відсутні, на цьому тлі про доцільність такого розгортання дефіцитної системи ППО оцінювати доволі складно.

Розгортання італійського SAMP/T в Кувейті, архівне фото з відкритих джерел

Але тут ми пропонуємо звернути увагу ось на яку "оптичну ілюзію". Справді, якщо дивитись на довідкові дані у відкритому доступі, то може складатись враження, що на території країн Заходу просто стоять і припадають пилом чисельні ЗРК, які потрібніші в іншому місці, тобто в Україні.

Якщо розвивати цю тезу відносно Італії, то картина може виглядати так – The Military Balance 2023 вказує, що ця країна має 20 пускових SAMP/T, розподілені на три зенітно-ракетні полки; і може виглядати так, що саме на італійській території всі ці два десятки пускових і стоять; однак виявилось що ні, бо одна батарея SAMP/T італійської армії на даний момент «застрягла» в Кувейті поки із незрозумілими перспективами.

Це прямо вказує, що частина ЗРК західних країн насправді "розписана" по іншим закордонним місіям, і об цей нюанс доволі часто "спотикається" питання виділення додаткових засобів ППО для нашої країни.

SAMP/T
Читайте також: Франція хоче ЗРК SAMP/T NG, який би міг на 600 км збивати навіть "Кинжал"