xcounter
#

Італія передає до України ще один ЗРК SAMP/T, він до цього був у Словаччині

3395
SAMP/T
SAMP/T

Рішення Риму передати SAMP/T цілком закономірне та єдина правильна реакція на проросійську політику прем'єр-міністра Роберта Фіцо

У новому пакеті допомоги від Італії буде ще один зенітний ракетний комплекс SAMP/T, який стане другим у строю Збройних Сил України. І якщо перший передали літом 2023 року спільними зусиллями Франції та Італії, а розмови відносно нього тривали ще з жовтня 2022 року, то тепер мова йде про постачання лише з Італії та без довгих розмов.

Виділення нового пакету допомоги має відбутися до 13 червня, до засідання G7 в Апулії. Пакет також буде включати артилерію та боєприпаси. І, як пише La Repubblica, передача SAMP/T стала можливою через те, що Рим прийняв рішення вивести один з цих ЗРК зі Словаччини, про що стало відомо у березні 2024 року.

Читайте також: Дефіциту ATACMS не буде: чи правда та які запаси та темпи виробництва
SAMP/T

Формально це може бути не той самий SAMP/T, але мова йде якраз по одну "вільну" батарею, яка, як тоді було зазначено італійською стороною "потрібна в іншому місці". Більше того, це рішення є максимально правильною реакцією на відверту проросійську політику Роберта Фіцо, який очолює уряд Словаччини.

Бо одна справа, коли минулий уряд Словаччини зробив більше ніж навіть можливо було очікувати заради підтримки України. Зокрема, передавши ЗРК С-300 та разом із Польщею - МіГ-29, тому у країні був розгорнутий SAMP/T. Інша - коли новий уряд країни прямо грає на руку Кремля та лише "не блокує" комерційні оборонні контракти з Україною приватних виробників.

Зазначимо, що декілька тижнів тому міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що ведуться активні перемовини якраз щодо одного SAMP/T. Але варто зазначити, що їх отримання не відрізняється за складністю від знаходження Patriot для України, бо кількість цих ЗРК та країн-операторів дуже мала. Бо окрім Франції та Італії ще одним оператором, окрім ЗСУ, є Сінгапур, який лише нещодавно довів ці ЗРК до повної боєготовності.

РЛС ЗРК SAMP/T Arabel
РЛС ЗРК SAMP/T Arabel

Загалом у Франції станом на 2021 рік було 10 комплексів (fire unit) SAMP/T, а в Італії було 6 комплексів (fire unit). Зазначимо, що італійські комплекси відрізняються від французьких зменшеним складом по 4, а не 6 пускових.

Нагадаємо, що отримання SAMP/T вкрай важливо через те, що цей ЗРК може боротися з балістичними ракетами, а окрім того, знищувати ракетами Aster 30 ворожі літаки на значних відстанях у понад 100 км.

Але варто зазначити, що з виробництвом ракет до цього ЗРК не все ідеально. Зокрема у Франції багаторазово бідкались на те, що поточний темп виробництва ракет Aster складає цілих 40 місяців і його хочуть скоротити до 18 місяців.

Також відомо, що на початку 2023 року Франція та Італія домовились про спільні зусилля і протягом декількох років виготовити загалом 700 ракет сімейства Aster: морських Aster 15 та сухопутних Aster-30.

Читайте також: Темп збільшення ворожого війська досяг 40 тисяч на місяць навіть попри втрати