xcounter
#

Скільки у Франції далекобійних бомб AASM Hammer та чи є вони дефіцитними

12427
AASM Hammer на 1000-кг бомбі
AASM Hammer на 1000-кг бомбі

AASM Hammer була вперше показана у 2007 році, більше того, вона розвивається й надалі з метою збільшення дальності до 150-200 км

Поки це залишається лише припущенням, але, скоріш за все, Франція посилить Повітряні сили ЗСУ високоточними далекобійними бомбами AASM Hammer.

Але окрім високих характеристик цього комплекту, який встановлюється на 250-кг та навіть 1000-кг бомби, й перетворює їх на високоточний гібрид бомби та ракети з дальністю знищення цілей понад 70 км, є ще й питання кількості.

Читайте також: РФ 15 років шукала покупця на проблемні "індійські" Су-30К, поки не продала Ефіопії
AASM Hammer
AASM Hammer

Але справа в тому, що AASM Hammer не найновішою розробкою, бо вперше була продемонстрована ще у 2007 році. Перший відомий контракт на них для повітряних сил Франції був оголошений на 750 комплектів. У 2010 році Франція замовила додатково 680 комплектів, з яких 380 у версії з наведенням через супутникову навігацію та інерціальної системи, а ще 300 з додатковим лазерним наведенням.

У 2011 році офіційно повідомлялось про виготовлення 1424 комплектів AASM Hammer, що означало фактичне виготовлення перших двох твердих замовлень. Водночас загальна кількість комплектів, які спочатку хотіли закупити становила 2348 одиниць, що стало відомо завдяки розгортанню у французьких ЗМІ скандалу через те, що вартість AASM Hammer разом з розробкою становить 360 тисяч євро, коли вартість комплекту JDAM лише 25 тисяч доларів.

Але також відомі й дані щодо загального рамкового контракту на AASM Hammer із Safran (результат об'єднання у 2005 році SAGEM та SNECMA) на 3400 комплектів. При цьому всі відомі оголошені контракти припадають на рубіж кінця 2000 - початку 2010 років. Цілком можливо, що за ними також були укладені додаткові контракти, тим більше, що лише у 2011 році у Лівії було використано 255 AASM Hammer, що вочевидь потребувало відновлення запасів.

Також лінії виробництва AASM Hammer не простоювали й завдяки іноземним замовленням. У 2015 році Safran підписала контракт на постачання цих бомб до Єгипту. Вони входили й у комплект озброєння для замовлених у цьому ж році Катаром винищувачів Rafale. У 2022 році було повідомлено про отримання бомб Марокко, а у листопаді 2023 року стало відомо й про їх замовлення Індонезією.

Також певну кількість цих бомб разом із Rafale отримала й Хорватія. Окрім виробництва у Франції, у 2016 році було оголошено про план створити спільне підприємство разом з Індією, яке отримало певний відсоток локалізації.

AASM Hammer Rafale
AASM Hammer на Rafale

Тобто відносно AASM Hammer, то можливо говорити й про доволі значні запаси у самій Франції, що зрештою й дозволяє, якщо звісно припущення Defense Express вірне, надати декілька сотень таких бомб Україні. А також означає наявність, як мінімум, "теплої" виробничої лінії, що відкриває можливість продовження постачань вже нових виробів.

Окрім того, сама розробка розвивається. Наприклад, AASM Hammer з 1000-кг бомбою вперше був випробуваний у грудні 2020 року. А на озброєння Франції, що означає й нові контракти потрапила у 2022 році. Також у Safran оголошували, що ведуть розробку нового двигуна для комплекту, що має збільшити дальність використання до 150-200 км.

Читайте також: Реалії танкобудування у ЄС: з квітня 2023 року для України відновили два Leopard 2A4 від Данії та Нідерландів