xcounter
#

Реалії танкобудування у ЄС: з квітня 2023 року для України відновили два Leopard 2A4 від Данії та Нідерландів

2954
Leopard 2A4 (всі фото: Ministerie van Defensie)
Leopard 2A4 (всі фото: Ministerie van Defensie)

9 місяців з моменту оголошення до завершення капітального ремонту Leopard 2A4 - це реалії європейської оборонної промисловості, які просто необхідно усвідомлювати

Міністерство оборони Нідерландів офіційно повідомило про завершення капітального ремонту двох танків Leopard 2A4 для України. Ці машини будуть направлені у Польщу де їх опанують українські екіпажі, а потім будуть направлені в Україну.

Ці два Leopard 2A4 входять у партію з 14 танків, про передачу яких Данія та Нідерланди оголосили ще у квітні 2023 року. Ці машини передаються не із власних запасів, а були закуплені з інших джерел й потребували капітального ремонту, який, відповідно до повідомлення, проводив німецький Rheinmetall.

Читайте також: Які бомби, ще й сотні, окрім додаткових крилатих ракет Storm Shadow дає Франція Україні

Таким чином час від оголошення про передачу, до завершення ремонту перших двох танків становив цілих дев'ять місяців. Але у повідомленні нідерландського оборонного відомства зазначено, що ще 12 Leopard 2A4 будуть готові "протягом найближчих місяців".

Також на фото, які були додані до повідомлення, зображені Leopard 2A4

, які дійсно пройшли лише капітальний ремонт та не мають ознак модернізації. Тобто саме такий доволі довгий строк на капітальний ремонт двох машин є реальним терміном сьогодення для німецької оборонної промисловості.

Звісно невідомо коли саме Rheinmetall розпочав роботи, але відправною точкою цілком можливо вважати оголошення від урядів Нідерландів та Данії, які, скоріш за все, відбулись вже після укладання твердого контракту. Тим більше, що вже тоді строком передачі машин називався початок 2024 року.

Водночас згадки масштабів випуску Leopard 2A4 у 80-х роках по 300 одиниць на рік, залишаються лише фантомним болем за Холодною війною. А за одно пояснює, чому на модернізацію півсотні австрійських Leopard 2 закладається 5-7 років. Враховуючи те, що іншого німецького ОПК у світі немає, то це лише факт, який необхідно усвідомлювати щодо реальних можливостей "оборонки" європейського сегмента НАТО.

Читайте також: Рашисти скаржаться на український "Пластун", який відіграє значну роль у виявленні ворога