xcounter
#

У 2025 році авіаційний проєкт FCAS може отримати нового учасника, якого раніше дивно критикували за F-35

2958
Фото — U.S. Air Force
Фото — U.S. Air Force

Актуальним залишається питання, як розподілять фінансування у випадку приєднання нової країни до програми, і який буде рівень залученості промисловості до FCAS

Європейська програма бойової авіаційної системи майбутнього Future Combat Air System (далі — FCAS) може отримати четвертого офіційного учасника, ним стане Бельгія — раніше про це повідомила очільниця оборонного відомства країни Людивін Дедондер.

Угоду про статус спостерігача у програмі FCAS Бельгія має підписати наступного місяця, а офіційним учасником-партнером програми країна має стати до червня 2025 року, як розповідають у виданні Breaking Defense. Нагадаємо, що чинними учасниками програми FCAS є Німеччина, Франція та Іспанія.

Читайте також: Taurus став ілюстрацією дилеми Євросоюзу і для України вона найстрашніша
NGF - концепт Airbus
NGF - концепт Airbus

Деталі про умови участі Бельгії у програмі не розголошуються. Очікується, що всі подробиці щодо ролі цієї країни у програмі FCAS будуть розкриті вже тоді, коли Бельгія офіційно приєднається до програми; йдеться як про фінансові аспекти, так і про питання рівня залученості бельгійської промисловості до проєкту.

З цим насправді можуть виникнути питання, бо сьогодні програма вже має трійку компаній-лідерів, які беруть участь як у створенні основного компонента програми FCAS — винищувача Next Generation Fighter, так й інших. Це Dassault, Airbus та Indra.

Коли ми говоримо про участь Бельгії у програмі FCAS, то тут передусім варто згадати таке — коли ця країна вперше натякнула про бажання долучитися до програми, то такі плани неочікувано розкритикував гендиректор Dassault Aviation Ерік Трап’є, використавши як аргумент "проти" участі Бельгії у FCAS закупівлю країною F-35 — мовляв, він не бачить сенсу брати у програму ще більше експлуатантів F-35, що виглядало особливо дивно на фоні планів Німеччини витратити мільярди євро на закупівлю цих літаків п’ятого покоління.

Водночас якщо Бельгія дійсно офіційно приєднається до FCAS влітку 2025 року, то ризикує пропустити етап остаточного вибору літака NGF, який створюватиметься у рамках програми.

Бо як раніше стало відомо, у березні 2025 року учасники FCAS планують обрати остаточний варіант винищувача шостого покоління NGF, тоді як зараз розглядається одразу чотири різних варіанти.

Читайте також: Як Leopard 1A5 уже нищить росіян на дальність до 5 км, і чим він реально краще (відео)