xcounter
#

Замість проблемних Tiger та дорогих Apache - прагматичні H145M: у Німеччини почали робити цікаві кроки

22654
H145M запускає Spike (фото: Airbus)
H145M запускає Spike (фото: Airbus)

H145M дійсно можливо вважати прагматичним рішенням, бо за вартість 82 цих вертольотів можна купити десь три десятки AH-64E Apache Guardian

Міноборони Німеччини почало робити вкрай прагматичні кроки у нарощуванні власної обороноздатності шляхом масових замовлень озброєння з метою заповнення об'єктивних лакун в обороні. Зокрема днями Airbus Helicopters повідомив про укладання з Бундесвером замовлення на 62 одинці багатоцільових вертольотів H145M з опціоном на ще 20 одиниць, тобто до 82.

Наразі це є найбільшим одноразовим контрактом на ці машини, які будуть розподілені між сухотними військами (57 одиниць) та загоном спецпризначення повітряних сил (5 одиниць). У війську вони розглядаються, як багатофункціональні машини, але частина з них все ж таки буде в ударній версію, бо саме у H145M Бундесвер розглядає можливість розв'язання проблеми з ударними Tiger.

Читайте також: KMW, Nexter та Leonardo об'єднуються у справжній оборонний монстр: на фоні вторгнення Abrams та K2
Ударний вертоліт Tiger
Ударний вертоліт Tiger (фото: Bundeswehr)

Систематичні проблеми з Tiger, коли у 2019 році машини взагалі не літали через проблеми з лопатями, на рівні 2021 року, лише 40 з 51 машини були у оперативній готовості, що призвело до зацікавленості Берліну в Apache або AH-1Z Viper. Але черга на ці машини потребувала швидкого рішення, яким у березні 2023 року став H145M.

Щоправда, тоді цим рішенням у Бундесвері були незадоволені, дорікаючи, що план озброїти високоточним протитанковим озброєнням 24 одиниць H145M не означає отримання повноцінного ударного вертольота, бо зрештою він, так чи інакше, але не зможе продемонструвати ту саму боєздатність та захист екіпажу, що й умовний Apache.

H145M
H145M (фото: Airbus)

Але наразі питання скоріш за все взагалі знаходиться у площіні, отримати будь-які вертольоти швидко, чи вставати у чергу на Apache, коли між підписанням контракту та початком постачань проходить чотири роки, на прикладі Марокко.

При цьому за 24 вертольоти AH-64E Apache Guardian треба викласти десь 2,8 млрд доларів. Або замовити до 82 вертольотів, з яких 24 в ударній версії, за, якщо ціни оголошені у березні не змінились, за 3,05 млрд євро (3,3 млрд доларів), з початком постачання у 2024 році. Які дійсно не продемонструють можливості спеціалізованої ударної машини, але можуть використовувати далекобійні протитанкові ракети, наприклад Spike.

А як декларують в Airbus, новий H145M буде включати у себе можливості інтеграції керуванням дронами, що є однією з особливостей AH-64E Apache Guardian.

Й зрештою рішення Бундесверу все ж таки зупинитися на наявній швидкій та відносно дешевій опції замість очікування значно дорожчих ударних вертольотів доволі показово. Але зрештою остаточно означає найбільш вірогідне завершення будь-яких майбутніх перспектив Tiger у програму якого було вкладено, за різними оцінками 7,3 млрд євро. Особливо на фоні відмови Франції у модернізації своїх Tiger до стандарту Mk3 та пошуку доволі нестандартних рішень.

Читайте також: "Новий" німецько-угорський танк: "Пантера" зі 120-мм гарматою​ і автоматом заряджання