xcounter
#

Індія втратила вже одинадцятий Су-30МКИ, які регулярно б'ються у катастрофах

29124
Впавший Су-30МКИ індійських повітряних сил (фото: @Defense_Talks)
Впавший Су-30МКИ індійських повітряних сил (фото: @Defense_Talks)

Для Індії російський Су-30МКИ є основним винищувачем, але літак має дійсно вкрай високу аварійність

У Індії, сьогодні 4 червня, сталась чергова авіатроща за участю винищувача російського виробництва, на цей раз із Су-30МКИ, який впав у поле у районі міста Нашік у штаті Махараштра на заході країни.

З огляду на фото та відео з місце подій, це сталось поряд із селищем, бо на місці подій доволі багато цивільних.

Читайте також: Пороми через Керченську протоку: скільки їх, яка потужність перевезення та чому удари по них - важливі

Наразі повідомлено, що члени екіпажу літака змогли катапультуватись і знайдені. При цьому у мережі вже є фото, як з одним із пілотів, так і з його катапультним кріслом. Тобто покидання машини було здійснено буквально перед зіткненням із землею.

Причиною катастрофи на момент публікації ще не були повідомлені. Сам літак Су-30МКИ після падіння повністю зруйнований та розвалився на окремі частини.

А для повітряних сил Індії це вже одинадцятий втрачений винищувач цієї моделі з 2009 року, коли Індія почала отримувати замовлені у РФ Су-30МКИ на основі контракту на 82 літаки у 2007 році. Згодом цей контракт був розширений за рахунок випуску винищувача за ліцензією та широким використанням російських комплектуючих.

Станом на 2014 рік зі 193 машин у боєздатному стані через низьку надійність перебувало лише 87, тобто 55%. На 2023 рік у строю, відповідно до Military Balance, перебувало 262 Су-30МКИ, тобто, враховуючи вже втрачені, мова йде про те, що у катастрофах та аваріях втрачено 4% від всього авіапарку.

Су-30МКИ
Су-30МКИ

Звісно це не такі значні цифри, які демонстрували деякі винищувачі у 60-х роках, але це доволі високий показник, як для сучасної авіації.

Також слід зазначити, що Су-30МКИ - це не єдиний російський літак, який регулярно б'ється. Бо окрім нього Індія експлуатує російські МиГ-29, які у цій країні можуть битися із темпом по три на рік.

Читайте також: "Невидимий ведений" для повітряних сил Німеччини від Airbus: які місії він буде виконувати разом з винищувачами