xcounter
#

"Лютий" долетів до Моздока звідки злітають Ту-22М3 та МиГ-31К: у РФ посипались із доказами про "все збили"

9408
"Лютий" долетів до Моздока звідки злітають Ту-22М3 та МиГ-31К: у РФ посипались із доказами про "все збили"

Ще рік тому про такі удари можливо було лише мріяти, а тепер навіть стратегічні для РФ авіабази, де традиційно немає ППО, стають цілями для ударів українських дронів

Українські далекобійні дрони "Лютий" атакували авіабазу "Моздок", яка знаходиться у Північній Осетії. Атака відбулась сьогодні 8 червня вдень.

І хоча дальність до аеродрому не рекордна - близько 720 км від поточної лінії фронту, це перша атака цього аеродрому, який ворог використовує для базування дальніх бомбардувальників Ту-22М3 та, часом, носіїв Х-47 "Кинжал" МиГ-31К.

Читайте також: Що означає для Німеччини можлива передача вже четвертого Patriot і на скільки це реально

Наразі неможливо сказати наскільки успішною була атака, але можливо відмітити традиційну відсутність засобів ППО у тилових районах, бо все що чути на відео - поодинока стрільба із легкого стрілецького озброєння.

Що більш цікаво - офіційна заява від очільника регіону Північної Осетії-Аланії Меняйло про те, що силами ППО нібито було збито три дрони. Але у місцевих каналах вже з'явились фото із зібраними уламками, включно із двигунами у кількості шести одиниць.

дрон атака моздок лютий

Зазначимо, що для дрона-камікадзе в цілому логічно якраз падати та вибухати й під час цього процесу двигун зазвичай відлітає. І на фото якраз видно пошкоджені вибухом двигуни. Більше того, з боку Defense Express можемо навести фото дійсно збитого дрона "Лютий", який після удару о землю має значно менший ступінь фрагментації.

дрон лютий збити
Збитий у березні 2024 року під час атаки на НПЗ "Лютий", рашисти неправильно поклали двигун

Більше того, згодом той самий Меняйло, попри те, що спочатку написав традиційне "потерь нет", написав, що "зафіксовані незначні руйнування та займання". І чомусь знадобилось створювати оперативний штаб та навіть скасувати всі масові заходи.

дрон атака моздок лютий

У будь-якому випадку неможливо сказати, чи були уражені літаки. Наразі у вільному доступі немає якісних супутникових знімків авіабази "Моздок". Але маємо зазначити, що станом на квітень супутник показав, що було помічено шість бомбардувальників Ту-22М3, чотири літаки типу Су-24, та орієнтовно 20 гелікоптерів різних типів. І саме туди не долетів підбитий з С-200 Ту-22М3. Окрім того, у січні на цьому аеродромі постійно базувались МиГ-31К.

І на фоні цього можливо лише згадати публікацію Defense Express, яка вийшла майже рівно рік тому та мала назву "Коли дійсно потрібен генератор бавовни з дальністю 1000 км". Бо тоді таких далекобійних дронів Україна не мала, а тепер удари ними стали методичними.

Читайте також: Так в світі треба транспортники, що є покупці на списані "британські" C-130J