xcounter
#

Буданов для TWZ підтвердив, що Ту-22М3 збили із С-200, але як переробили ЗРК

22955
Пуск ЗРК С-200, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Пуск ЗРК С-200, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Є підстави вважати, що для такої місії радянський комплекс могли переробити майже наново, і ми їх викладемо нижче

Очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов в коментарі для порталу The War Zone зазначив, що російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 вранці 19 квітня 2024 року був збитий із використанням зенітно-ракетного комплексу С-200.

При цьому Буданов в коментарі TWZ зазначив також, що рашистський Ту-22М3 було збито на дистанції в 308 кілометрів від місця розташування пускової нашого ЗРК. Публікацію цього порталу можна прочитати за посиланням.

Читайте також: Супутникові знімки з Джанкою показали, що ЗСУ перейшли до цікавої стратегії ракетних ударів
Падіння російського Ту-22М3 вранці 19 квітня 2024 року, стоп-кадр відео із соцмереж

Від Defense Express вважаємо тут за необхідне додати наступне. Наведений вище коментар можна вважати фактично офіційним підтвердженням, що в цій історичній події з нашої сторони було задіяно комплекс саме цього типу.

Бо до цього ми могли оперувати хіба що "посиланнями на джерела" в ЗМІ, або ж офіційними "напівнатяками", що в свою чергу давало відповідний простір для припущень по темі, наприклад, чим же саме могли збити рашистський Ту-22М3 сьогодні.

Якщо ж уже пішли по суті офіційні вказівки про те, що було застосовано саме С-200, то тут виникає одразу ряд моментів, які стосуються головного питання – а як саме було модернізовано цей радянський ЗРК, щоб задіяти його для місію по збиттю Ту-22М3.

Ракета 5В28

Як можемо пригадати, радянський С-200 в оригінальній версії – це стаціонарний комплекс із зенітною ракетою 5В28, котрий у версії С-200М "Вега-М" має дальність ураження до 255 км, С-200Д – до 300 кілометрів. Щоб поцілити в стратегічний бомбардувальник на дальності вже 308 кілометрів, могла знадобитись переробка ракети як мінімум в плані збільшення дальності ураження.

А якщо врахувати, що стаціонарна пускова установка до С-200 виглядає по суті як цілий укріпрайон, і тому є занадто вразливою для ворога, то ПУ потрібно було перетворити на мобільну. І це уже означає настільки масштабний обсяг модернізації ЗРК, що від старого радянського С-200 там могла залишитись хіба що назва.

Позиція ЗРК С-200, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Яку конфігурацію в підсумку міг отримати цей оновлений ЗРК, на даний момент навіть і складно припускати. Втім, Головне управління розвідки анонсувало вихід документального фільму на 21.00 19 квітня цього року, в якому обіцяють розповісти в тому числі й технічні деталі по збиттю Ту-22М3 та заодно двох А-50.

Ймовірно, з того фільму стане більш зрозуміліше, як саме міг бути оновлений С-200 для виконання своїх історичних завдань.

Читайте також: Норвегія буде будувати свою протиповітряну оборону за висновками бойових дій в Україні